Pregled bibliografske jedinice broj: 1159482
Biodostupnost Mg, Fe i Zn iz soka zelenog lisnatog povrća
Biodostupnost Mg, Fe i Zn iz soka zelenog lisnatog povrća // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 14-15 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1159482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biodostupnost Mg, Fe i Zn iz soka zelenog lisnatog
povrća
(Bioaccessibility of Mg, Fe and Zn in green leafy
vegetable juice)
Autori
Grubišić, Sanja ; Lončarić, Petra ; Sapanjoš, Goran ; Kerovec, Darko ; Rebekić, Andrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma : zbornik sažetaka = 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture : Book of Abstracts
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 14-15
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
bioraspoloživost ; mikronutrijenti ; simulacija probave
(bioavailability ; micronutrients ; simulation of digestion)
Sažetak
Zeleno lisnato povrće bogato je vlaknima, klorofilom, vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Zbog visoke nutritivne vrijednosti često se koristi za pripremu svježih sokova u kojima se najčešće kombinira sa svježim voćem. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati bioraspoloživost Mg, Fe i Zn iz svježeg soka blitve, listova celera i kupusa te utvrditi kako dodatak limunovog soka utječe na bioraspoloživost navedenih elemenata. Bioraspoložive koncentracije utvrđene su u uzorcima nakon simulacije probave in vitro, a izmjerene su, kao i ukupne koncentracije, pomoću ICP-MS tehnike. Najviše ukupne koncentracije Mg (413, 45 ± 5, 41 mg kg-1) i Fe (27, 82 ± 0, 16 mg kg-1) utvrđene su u soku celera dok je najviša koncentracija Zn utvrđena u soku celera u koji je dodan limunov sok (4, 23 ± 0, 028 mg kg-1). Najniže koncentracije Mg (45, 64 ± 1, 85 mg kg-1), Fe (2, 27 ± 0, 067 mg kg-1) i Zn (1, 38 ± 0, 003 mg kg-1) utvrđene su u svježem soku kupusa. Dodatak limunovog soka značajno je povećao bioraspoloživost (%) Mg (t = 7, 27 ; p < 0, 01), Fe (t = 5, 55 ; p < 0, 01) i Zn (t = 12, 15 ; p < 0, 01) u soku od kupusa. U sokovima blitve i celera nije utvrđen utjecaj dodatka limuna na povećanje postotak bioraspoloživosti ispitivanih elemenata. Sokovi blitve, celera i kupusa se značajno razlikuju s obzirom na bioraspoloživost Mg, Fe i Zn, a najniža bioraspoloživost (%) sva tri elementa utvrđena je u soku celera. Općenito Mg ima najveću bioraspoloživost, dok je najniža bioraspoloživost utvrđena za Fe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek