Pregled bibliografske jedinice broj: 1159105
Uzgoj crnog kima (Nigella sativa L.) kao ljekovite i ukrasne vrste
Uzgoj crnog kima (Nigella sativa L.) kao ljekovite i ukrasne vrste // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 3; 54-60 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1159105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj crnog kima (Nigella sativa L.) kao ljekovite
i ukrasne vrste
(Cultivation of black cumin (Nigella sativa L.) as a
medicinal and ornamental species)
Autori
Horvat, Dijana ; Židovec, Vesna ; Vukobratović, Marija
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44
(2021), 3;
54-60
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
crni kim (Nigella sativa L.), ljekovita i aromatska svojstva, ukrasna vrijednost, uvjeti uzgoja
(black cumin (Nigella sativa L.), medicinal and aromatic properties, decorative value, cultivation conditions)
Sažetak
Crni kim (Nigella sativa L.) posljednjih godina privlači sve veću pažnju znanstvenika zbog ljekovitih i aromatskih svojstva, te ukrasne vrijednosti. Skromni agrotehnički zahtjevi, otpornost na bolesti i štetnike te višestruka namjena čini ovu vrstu potencijalno isplativom za uvođenje u poljoprivrednu proizvodnju. Cilj ovog istraživanja je prikazati taksonomsku pripadnost, morfološka svojstva, upotrebnu vrijednost i tehnologiju uzgoja crnog kima. Rod Nigella je mali rod unutar porodice žabnjaka (Ranunculaceae Juss.), a predstavnici roda su jednogodišnje vrste kratke vegetacije rasprostranjene na području Euroazije, Sjeverne Afrike, istočnog Sredozemlja i Bliskog Istoka. Najpoznatiji predstavnik roda je crni kim (Nigella sativa L.) koji se zbog ljekovitih svojstava komercijalno uzgaja u Turskoj, Indiji, Pakistanu i Jordanu. U Europi sve više raste upotreba sjemena i ulja, ali nema komercijalne proizvodnje zbog nedovoljno istraženih uvjeta uzgoja. U klimatskim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske sjetvom u proljetnom roku i gnojidbom dušikom i fosforom postignuti su zadovoljavajući prinosi sjemena čime se otvara put uzgoju ove vrste u komercijalne svrhe, ali potrebno je provesti dodatna istraživanja da bi se točno definirala tehnologija uzgoja na našim prostorima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts