Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1159018

Mikrobiološka kvaliteta meda na tržištu


Penava, Ariana; Mindum, Anita; Flanjak, Ivana; Miličević, Borislav; Obradović , Valentina; Mrgan, Ana; Marčetić, Helena
Mikrobiološka kvaliteta meda na tržištu // Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana (ur.).
Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021. str. 112-117 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1159018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kvaliteta meda na tržištu
(Microbiological quality of market honey)

Autori
Penava, Ariana ; Mindum, Anita ; Flanjak, Ivana ; Miličević, Borislav ; Obradović , Valentina ; Mrgan, Ana ; Marčetić, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana - Tuzla : Osijek : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021, 112-117

Skup
6. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 20.11.2021. - 21.11.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
med ; mikrobiološke analize ; mikrobiološka kvaliteta
(honey ; microbiological analysis ; microbiological quality)

Sažetak
Iako se med, zbog kemijskog sastava (visok udio ugljikohidrata, nizak pH, prisutnost antimikrobnih komponenti), smatra namirnicom niskog rizika od mikrobiološke kontaminacije, u medu se ipak mogu detektirati mikroorganizmi koji mogu biti potencijalno opasni za zdravlje i/ili utjecati na kvalitetu meda. Svrha ovog rada je ispitati mikrobiološka svojstva 16 različitih uzoraka meda iz 9 različitih trgovačkih objekata sa područja grada Požege i odrediti prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija, kvasaca i plijesni, sulfitreducirajućih klostridija te bakterija porodice Enterbacteriaceae. Svi uzorci meda zadovoljili su mikrobiološke uvjete kvalitete, dok prisutnost patogenih bakterija nije detektirana. U dva uzorka meda utvrđena je prisutnost plijesni od 10 cfu/g, što se međutim uklapa u odredbe propisane zakonskom regulativom. Dobiveni rezultati pokazuju da je med u trgovačkim objektima sa požeškog područja glede mikrobiološke kvalitete zdravstveno ispravan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi

Citiraj ovu publikaciju:

Penava, Ariana; Mindum, Anita; Flanjak, Ivana; Miličević, Borislav; Obradović , Valentina; Mrgan, Ana; Marčetić, Helena
Mikrobiološka kvaliteta meda na tržištu // Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana (ur.).
Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021. str. 112-117 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Penava, A., Mindum, A., Flanjak, I., Miličević, B., Obradović , V., Mrgan, A. & Marčetić, H. (2021) Mikrobiološka kvaliteta meda na tržištu. U: Jašić, M., Šubarić, D. & Flanjak, I. (ur.)Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI.
@article{article, author = {Penava, Ariana and Mindum, Anita and Flanjak, Ivana and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Obradovi\'{c}, Valentina and Mrgan, Ana and Mar\v{c}eti\'{c}, Helena}, year = {2021}, pages = {112-117}, keywords = {med, mikrobiolo\v{s}ke analize, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta meda na tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {med, mikrobiolo\v{s}ke analize, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Penava, Ariana and Mindum, Anita and Flanjak, Ivana and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Obradovi\'{c}, Valentina and Mrgan, Ana and Mar\v{c}eti\'{c}, Helena}, year = {2021}, pages = {112-117}, keywords = {honey, microbiological analysis, microbiological quality}, title = {Microbiological quality of market honey}, keyword = {honey, microbiological analysis, microbiological quality}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Sarajevo, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font