Pregled bibliografske jedinice broj: 1158917
Laboratorije kao značajan segment za jačanje kapaciteta sektora pčelarstva
Laboratorije kao značajan segment za jačanje kapaciteta sektora pčelarstva // Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana (ur.).
Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021. str. 34-35 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1158917 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Laboratorije kao značajan segment za jačanje
kapaciteta sektora pčelarstva
(Laboratories as an important segment for
strengthening the capacity of the beekeeping sector)
Autori
Hodžić, Sanel ; Dedić, Mirza ; Mandra, Muamer ; Alihodžić, Damir ; Flanjak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI
/ Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana - Tuzla : Osijek : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021, 34-35
Skup
6. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 20.11.2021. - 21.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
propisi ; kriteriji ; analize meda
(regulations ; criteria ; honey analyses)
Sažetak
Tržište zahtjeva da hrana bude jasnih specifikacija te da u potpunosti ispunjava sve važeće propise kako bi se osigurala odgovarajuća zaštita kupaca. Iako složenog sastava, kemijski sastav meda je relativno poznat, a Pravilnik o medu i drugim pčelinjim proizvodima propisuje opšte uslove za kvalitet meda. Propisane su i metode uzorkovanja, fizičke, hemijske i biološke analize proizvoda. Cilj rada je da se da pregled i značenje različitih laboratorijskih metoda u analizi pčelinjih proizvoda koje se nalaze u okviru važeće zakonske regulative. Analize koje se mogu i trebaju sprovoditi u medu i drugim pčelinjim proizvodima su definisane postojećom i važećom zakonskom legislativom. Jasno su podijeljenje na različite vrste analiza u zavisnosti koje parametre želimo odrediti u proizvodu. Mikrobiološkim analizama potvrđujemo mikrobiološku i higijensku ispravnost proizvoda. Fizičko-hemijskim analizama pored sastava meda se vrlo lako uočavaju znakovi patvorenja meda. Bakteriološkim i parazitološkim analizama se može reducirati broj zaraženih košnica koje su planirane za daljnju proizvodnju meda i pčelinjih proizvod. U oblasti pčelarstva, osnovni cilj laboratorije je da pčelarima pruži usluge ispitivanja kvalitete meda kako bi se osigurala potvrda vrijednosti svog proizvoda, te potvrdila kvaliteta i sigurnost proizvoda potrošačima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija