Pregled bibliografske jedinice broj: 1158905
Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika
Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja karakteristika // Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI / Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana (ur.).
Tuzla : Osijek: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021. str. 29-29 (predavanje, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1158905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Medljikovci: specifičnosti i mogućnost definiranja
karakteristika
(Honyedew honeys: specificities and potential for
defining the characteristics)
Autori
Flanjak, Ivana ; Bilić Rajs, Blanka ; Ačkar, Đurđica ; Barišić, Veronika ; Primorac, Ljiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka i radova sa šestog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima-sa međunarodnim učešćem-PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI
/ Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Flanjak, Ivana - Tuzla : Osijek : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2021, 29-29
Skup
6. kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 20.11.2021. - 21.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
medljikovac ; melisopalinološki spektar ; fizikalno-kemijske karakteristike ; senzorska svojstva
(honeydew honey ; melissopalynological spectrum ; physicochemical characteristics ; sensory attributes)
Sažetak
Medljikovac je med koji pčele proizvode od sekreta živih dijelova biljaka (medne rose) i/ili izlučevina kukaca koji žive na živim dijelovima biljaka. Nekoliko stotina vrsta kukaca (lisne i štitaste uši, medeći cvrčak) skupljaju mednu rosu sa crnogoričnog ili bjelogoričnog drveća, djelomično ju prerađuju, a tako prerađenu mednu rosu pčele koriste kao izvor za proizvodnju medljikovca. U nekim specifičnim slučajevima pčele direktno sa drveća skupljaju mednu rosu koju prerađuju u ovu vrstu meda. U važećoj nacionalnoj zakonskoj regulativi, medljikovac se klasificira kao jedna vrsta meda koju karakterizira visoka električna provodnost, niži udio ukupnih ugljikohidrata te viši udio di-, tri- i oligosaharida u odnosu na cvjetni med. Iako su neke od karakteristika ujednačene kod svih medljikovaca, određene karakteristike uvelike se razlikuju s obzirom na izvor medljike te prisutnost i vrstu kukaca. Boja, okus, miris, sklonost kristalizaciji, specifična rotacija, profil mineralnih tvari, enzimska aktivnost, udio polifenola i antioksidativna aktivnost neke su od specifičnosti koje će se prezentirati. Pri tome će se naglasak staviti na lokalne vrste medljikovaca te ukazati na potrebu dopune zakonske regulative, a na temelju dostupne baze podataka i znanstvene literature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Blanka Bilić Rajs
(autor)
Ivana Flanjak
(autor)
Ljiljana Primorac
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Veronika Barišić
(autor)