Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1158878

Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću


Gvozdanović, Kristina; Kušec, Goran; Lončarić, Ružica; Djurkin Kušec, Ivona; Kralik, Igor; Kristić, Jelena; Jelić Milković, Sanja; Škrtić, Zoran; Kralik, Zlata
Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 5; 411-419 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 1158878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću
(Young consumers opinion on influence of freezing on chicken meat quality)

Autori
Gvozdanović, Kristina ; Kušec, Goran ; Lončarić, Ružica ; Djurkin Kušec, Ivona ; Kralik, Igor ; Kristić, Jelena ; Jelić Milković, Sanja ; Škrtić, Zoran ; Kralik, Zlata

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 23 (2021), 5; 411-419

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
anketa ; potrošač ; kakvoća ; pileće meso ; zamrzavanje
(questionnaire ; consumers ; quality ; chicken meat ; freezing)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati mišljenje mladih potrošača (studenata) o učestalosti kupovine i konzumacije pilećeg mesa, te utjecaju zamrzavanja mesa na njegovu kakvoća. Prikupljanje podataka je provedeno metodom ankete gdje je kao instrument korišten anketni upitnik. Anketni upitnik sastojao se od 15 pitanja. Dio pitanja se odnosio na demografske pokazatelje, a dio na učestalost kupovine i konzumacije pilećeg mesa, te utjecaj zamrzavanja na njegovu kakvoću. Istraživanje je provedeno na uzorku od 156 studenata preddiplomskih i diplomskih studija s tri sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U anketi su sudjelovali ispitanici u dobi od 18 do 25 godina, a prosječna dob ispitanika bila je 21 godina. Od ukupnog broja ispitanika, 79 ih je bilo sa sela, dok je 77 bilo iz grada. Rezultati istraživanja pokazali su da mladi potrošači najčešće kupuju meso u supermarketima, i to prsa i batake sa zabatacima. Također, mladi ispitanici smatraju da zamrznuto meso nije sigurnije za upotrebu u odnosu na svježe te da zamrzavanje ima negativan utjecaj na kakvoću mesa. Nadalje, smatraju da zamrzavanje najviše utječe na promjenu mirisa i okusa mesa. Rezultati provedene ankete mogu poslužiti kao okvir za buduća istraživanja drugih grupa ispitanika (različite dobne skupine) o mišljenju da li zamrzavanje mesa ima utjecaj na njegovu kakvoću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gvozdanović, Kristina; Kušec, Goran; Lončarić, Ružica; Djurkin Kušec, Ivona; Kralik, Igor; Kristić, Jelena; Jelić Milković, Sanja; Škrtić, Zoran; Kralik, Zlata
Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 5; 411-419 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)
Gvozdanović, K., Kušec, G., Lončarić, R., Djurkin Kušec, I., Kralik, I., Kristić, J., Jelić Milković, S., Škrtić, Z. & Kralik, Z. (2021) Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (5), 411-419.
@article{article, author = {Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Ku\v{s}ec, Goran and Lon\v{c}ari\'{c}, Ru\v{z}ica and Djurkin Ku\v{s}ec, Ivona and Kralik, Igor and Kristi\'{c}, Jelena and Jeli\'{c} Milkovi\'{c}, Sanja and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Kralik, Zlata}, year = {2021}, pages = {411-419}, keywords = {anketa, potro\v{s}a\v{c}, kakvo\'{c}a, pile\'{c}e meso, zamrzavanje}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {23}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Mi\v{s}ljenje mladih potro\v{s}a\v{c}a o utjecaju zamrzavanja pile\'{c}eg mesa na njegovu kakvo\'{c}u}, keyword = {anketa, potro\v{s}a\v{c}, kakvo\'{c}a, pile\'{c}e meso, zamrzavanje} }
@article{article, author = {Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Ku\v{s}ec, Goran and Lon\v{c}ari\'{c}, Ru\v{z}ica and Djurkin Ku\v{s}ec, Ivona and Kralik, Igor and Kristi\'{c}, Jelena and Jeli\'{c} Milkovi\'{c}, Sanja and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Kralik, Zlata}, year = {2021}, pages = {411-419}, keywords = {questionnaire, consumers, quality, chicken meat, freezing}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {23}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Young consumers opinion on influence of freezing on chicken meat quality}, keyword = {questionnaire, consumers, quality, chicken meat, freezing} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Global Health
  • Ulrichsweb





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font