Pregled bibliografske jedinice broj: 1158878
Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću
Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja pilećeg mesa na njegovu kakvoću // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 23 (2021), 5; 411-419 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 1158878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mišljenje mladih potrošača o utjecaju zamrzavanja
pilećeg mesa na njegovu kakvoću
(Young consumers opinion on influence of freezing
on chicken meat quality)
Autori
Gvozdanović, Kristina ; Kušec, Goran ; Lončarić, Ružica ; Djurkin Kušec, Ivona ; Kralik, Igor ; Kristić, Jelena ; Jelić Milković, Sanja ; Škrtić, Zoran ; Kralik, Zlata
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 23
(2021), 5;
411-419
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
anketa ; potrošač ; kakvoća ; pileće meso ; zamrzavanje
(questionnaire ; consumers ; quality ; chicken meat ; freezing)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati mišljenje mladih potrošača (studenata) o učestalosti kupovine i konzumacije pilećeg mesa, te utjecaju zamrzavanja mesa na njegovu kakvoća. Prikupljanje podataka je provedeno metodom ankete gdje je kao instrument korišten anketni upitnik. Anketni upitnik sastojao se od 15 pitanja. Dio pitanja se odnosio na demografske pokazatelje, a dio na učestalost kupovine i konzumacije pilećeg mesa, te utjecaj zamrzavanja na njegovu kakvoću. Istraživanje je provedeno na uzorku od 156 studenata preddiplomskih i diplomskih studija s tri sastavnice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U anketi su sudjelovali ispitanici u dobi od 18 do 25 godina, a prosječna dob ispitanika bila je 21 godina. Od ukupnog broja ispitanika, 79 ih je bilo sa sela, dok je 77 bilo iz grada. Rezultati istraživanja pokazali su da mladi potrošači najčešće kupuju meso u supermarketima, i to prsa i batake sa zabatacima. Također, mladi ispitanici smatraju da zamrznuto meso nije sigurnije za upotrebu u odnosu na svježe te da zamrzavanje ima negativan utjecaj na kakvoću mesa. Nadalje, smatraju da zamrzavanje najviše utječe na promjenu mirisa i okusa mesa. Rezultati provedene ankete mogu poslužiti kao okvir za buduća istraživanja drugih grupa ispitanika (različite dobne skupine) o mišljenju da li zamrzavanje mesa ima utjecaj na njegovu kakvoću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Sanja Jelić Milković
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Ružica Lončarić
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)
Jelena Kristić
(autor)
Zlata Kralik
(autor)
Igor Kralik
(autor)
Zoran Škrtić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record
- Global Health
- Ulrichsweb