Pregled bibliografske jedinice broj: 1158428
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1158428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA
(VOLATILE COMPOUNDS PROFILE OF CHESTNUT HONEY)
Autori
Bekan, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
36
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
med kestena, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija, plinska kromatografija-masena spektrometrija
(chestnut honey, volatile compounds, ultrasonic-assisted extraction, gas chromatography-mass spectrometry)
Sažetak
Med je prirodno sladak proizvod kojeg proizvode pčele, iznimno važni mali kukci. Uz med, one proizvode i neke druge za ljude važne proizvode. Med je danas u najširoj primjeni u prehrani, a u povijesti se smatrao i važnim lijekom za veliki broj različitih infekcija. Za procjenu kvalitete meda jedno od važnijih svojstava je njegova aroma. Aroma je, općenito, kombinirana impresija okusa i mirisa. Za miris meda iznimno su važni hlapljivi spojevi. U ovom radu su izolirani hlapljivi spojevi meda kestena pomoću ultrazvučne ekstrakcije organskim otapalom (USE, engl. ultrasound-assisted extraction) te su dobiveni ekstrakti analizirani plinskom kromatografijom uz masenu spektrometriju kao metodu detekcije. Kvalitativno i kvantitativno najvažniji hlapljivi spojevi u ekstraktima meda kestena su derivati benzena. U tu skupinu spojeva spadaju glavni sastojci svih ekstrakata, p-aminoacetofenon i 2-feniloctena kiselina te 3-hidroksi-4-fenilbutan-2-on kao i benzil-alkohol, benzojeva kiselina i o-aminoacetofenon. Visoki udjeli 2-feniloctene kiseline i p-aminoacetofenona, kao i prisustvo o-aminoacetofenona, u ekstraktima meda kestena karakteristični su za taj med te se mogu smatrati markerima njegovog botaničkog porijekla.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija