Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1158428

PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA


Bekan, Monika
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1158428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA
(VOLATILE COMPOUNDS PROFILE OF CHESTNUT HONEY)

Autori
Bekan, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.09

Godina
2021

Stranica
36

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
med kestena, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija, plinska kromatografija-masena spektrometrija
(chestnut honey, volatile compounds, ultrasonic-assisted extraction, gas chromatography-mass spectrometry)

Sažetak
Med je prirodno sladak proizvod kojeg proizvode pčele, iznimno važni mali kukci. Uz med, one proizvode i neke druge za ljude važne proizvode. Med je danas u najširoj primjeni u prehrani, a u povijesti se smatrao i važnim lijekom za veliki broj različitih infekcija. Za procjenu kvalitete meda jedno od važnijih svojstava je njegova aroma. Aroma je, općenito, kombinirana impresija okusa i mirisa. Za miris meda iznimno su važni hlapljivi spojevi. U ovom radu su izolirani hlapljivi spojevi meda kestena pomoću ultrazvučne ekstrakcije organskim otapalom (USE, engl. ultrasound-assisted extraction) te su dobiveni ekstrakti analizirani plinskom kromatografijom uz masenu spektrometriju kao metodu detekcije. Kvalitativno i kvantitativno najvažniji hlapljivi spojevi u ekstraktima meda kestena su derivati benzena. U tu skupinu spojeva spadaju glavni sastojci svih ekstrakata, p-aminoacetofenon i 2-feniloctena kiselina te 3-hidroksi-4-fenilbutan-2-on kao i benzil-alkohol, benzojeva kiselina i o-aminoacetofenon. Visoki udjeli 2-feniloctene kiseline i p-aminoacetofenona, kao i prisustvo o-aminoacetofenona, u ekstraktima meda kestena karakteristični su za taj med te se mogu smatrati markerima njegovog botaničkog porijekla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bekan, Monika
PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Bekan, M. (2021) 'PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bekan, Monika}, year = {2021}, pages = {36}, keywords = {med kestena, hlapljivi spojevi, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, plinska kromatografija-masena spektrometrija}, title = {PROFIL HLAPLJIVIH SPOJEVA MEDA KESTENA}, keyword = {med kestena, hlapljivi spojevi, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, plinska kromatografija-masena spektrometrija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bekan, Monika}, year = {2021}, pages = {36}, keywords = {chestnut honey, volatile compounds, ultrasonic-assisted extraction, gas chromatography-mass spectrometry}, title = {VOLATILE COMPOUNDS PROFILE OF CHESTNUT HONEY}, keyword = {chestnut honey, volatile compounds, ultrasonic-assisted extraction, gas chromatography-mass spectrometry}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font