Pregled bibliografske jedinice broj: 1158419
Hlapljivi spojevi kestenovog meda
Hlapljivi spojevi kestenovog meda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1158419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljivi spojevi kestenovog meda
(Volatile Compounds of Chestnut Honey)
Autori
Usanović, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
28.09
Godina
2021
Stranica
37
Mentor
Radonić, Ani
Ključne riječi
med kestena, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija, plinska kromatografija-masena spektrometrija
(chestnut honey, volatile compounds, ultrasonic extraction, gas chromatography-mass spectrometry)
Sažetak
Med je slatki proizvod kojeg proizvode pčele složenom obradom prikupljenog cvjetnog nektara i sekreta biljnih sokova. U njemu su sadržani gotovo svi esencijalni sastojci potrebni ljudskom organizmu. Primjenu nalazi u kulinarstvu, medicini i kozmetici. Aroma predstavlja jedno od najvažnijih svojstava meda koje doprinosi njegovoj kvaliteti, a nosioci arome u medu su hlapljivi spojevi. U ovom završnom radu određen je profil hlapljivih spojeva meda dobivenog od Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istom Zavodu melisopalinološkom analizom potvrđena je monoflornost kestenovog moda. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom uz diklormetan kao otapalo. Izolirani spojevi iz diklormetanskog ekstrakta, analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija. Glavni hlapljivi spojevi u svim ekstraktima meda kestena su 4-hidroksikinolin i p-aminoacetofenon, uz izuzetak jednog uzorka u kojem je je glavni hlapljivi spoj 2-feniloctena kiselina, a karakterizira ga i visoki udio 3-hidroksi-4-fenilbutan-2-ona. Derivati benzena, 2-feniloctena kiselina i p-aminoacetofenon, glavni hlapljivi spojevi u USE ekstraktima kestenovog meda, karakteristični su za med kestena te se mogu smatrati markerima njegovog botaničkog porijekla. Prema rezultatima ovog rada i spoj s dušikom, alkaloid 4-hidroksikinolin bi također mogao biti karakteristični marker botaničkog porijekla kestenovog meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija