Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1158419

Hlapljivi spojevi kestenovog meda


Usanović, Katarina
Hlapljivi spojevi kestenovog meda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1158419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hlapljivi spojevi kestenovog meda
(Volatile Compounds of Chestnut Honey)

Autori
Usanović, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
28.09

Godina
2021

Stranica
37

Mentor
Radonić, Ani

Ključne riječi
med kestena, hlapljivi spojevi, ultrazvučna ekstrakcija, plinska kromatografija-masena spektrometrija
(chestnut honey, volatile compounds, ultrasonic extraction, gas chromatography-mass spectrometry)

Sažetak
Med je slatki proizvod kojeg proizvode pčele složenom obradom prikupljenog cvjetnog nektara i sekreta biljnih sokova. U njemu su sadržani gotovo svi esencijalni sastojci potrebni ljudskom organizmu. Primjenu nalazi u kulinarstvu, medicini i kozmetici. Aroma predstavlja jedno od najvažnijih svojstava meda koje doprinosi njegovoj kvaliteti, a nosioci arome u medu su hlapljivi spojevi. U ovom završnom radu određen je profil hlapljivih spojeva meda dobivenog od Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istom Zavodu melisopalinološkom analizom potvrđena je monoflornost kestenovog moda. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom uz diklormetan kao otapalo. Izolirani spojevi iz diklormetanskog ekstrakta, analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija. Glavni hlapljivi spojevi u svim ekstraktima meda kestena su 4-hidroksikinolin i p-aminoacetofenon, uz izuzetak jednog uzorka u kojem je je glavni hlapljivi spoj 2-feniloctena kiselina, a karakterizira ga i visoki udio 3-hidroksi-4-fenilbutan-2-ona. Derivati benzena, 2-feniloctena kiselina i p-aminoacetofenon, glavni hlapljivi spojevi u USE ekstraktima kestenovog meda, karakteristični su za med kestena te se mogu smatrati markerima njegovog botaničkog porijekla. Prema rezultatima ovog rada i spoj s dušikom, alkaloid 4-hidroksikinolin bi također mogao biti karakteristični marker botaničkog porijekla kestenovog meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ani Radonić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Usanović, Katarina
Hlapljivi spojevi kestenovog meda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Usanović, K. (2021) 'Hlapljivi spojevi kestenovog meda', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Usanovi\'{c}, Katarina}, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {med kestena, hlapljivi spojevi, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, plinska kromatografija-masena spektrometrija}, title = {Hlapljivi spojevi kestenovog meda}, keyword = {med kestena, hlapljivi spojevi, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, plinska kromatografija-masena spektrometrija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Usanovi\'{c}, Katarina}, year = {2021}, pages = {37}, keywords = {chestnut honey, volatile compounds, ultrasonic extraction, gas chromatography-mass spectrometry}, title = {Volatile Compounds of Chestnut Honey}, keyword = {chestnut honey, volatile compounds, ultrasonic extraction, gas chromatography-mass spectrometry}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font