Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1158395

Varijabilnost sadržaja proteina u soku pšenične trave


Lovrić, Tihana; Grubišić, Sanja; Petrović, Sonja; Guberac, Sunčica; Orkić, Vedran; Rebekić, Andrijana
Varijabilnost sadržaja proteina u soku pšenične trave // Zbornik radova 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 358-362 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1158395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Varijabilnost sadržaja proteina u soku pšenične trave
(Variability of protein content in wheatgrass juice)

Autori
Lovrić, Tihana ; Grubišić, Sanja ; Petrović, Sonja ; Guberac, Sunčica ; Orkić, Vedran ; Rebekić, Andrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 358-362

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenična trava ; kultivari ; proteini ; funkcionalna hrana
(wheatgrass ; cultivars ; proteins ; functional food)

Sažetak
Pšenična trava je visokonutritivni prirodan dodatak prehrani koji se može konzumirati u obliku svježeg soka, praha ili tableta. Zbog raznolikog i bogatog kemijskog sastava pšeničnu travu se preporuča koristiti za očuvanje zdravlja, te kao dodatak prehrani s ciljem prevencije razvoja raznih bolesti. Cilj istraživanja bio je utvrditi koncentraciju proteina u svježem soku pšenične trave kod 14 hrvatskih sorata i 5 divljih srodnika pšenice. Između hrvatskih sorata i divljih srodnika pšenice utvrđena je statistički značajna razlika u koncentraciji proteina (F=14, 089 ; p<0, 001). Prosječna koncentracija proteina u soku hrvatskih sorata iznosila je 38, 92 ± 2, 26 mg ml- 1, dok je kod divljih srodnika iznosila 23, 76 ± 2, 29 mg ml-1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Tihana; Grubišić, Sanja; Petrović, Sonja; Guberac, Sunčica; Orkić, Vedran; Rebekić, Andrijana
Varijabilnost sadržaja proteina u soku pšenične trave // Zbornik radova 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 358-362 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Lovrić, T., Grubišić, S., Petrović, S., Guberac, S., Orkić, V. & Rebekić, A. (2021) Varijabilnost sadržaja proteina u soku pšenične trave. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Tihana and Grubi\v{s}i\'{c}, Sanja and Petrovi\'{c}, Sonja and Guberac, Sun\v{c}ica and Orki\'{c}, Vedran and Rebeki\'{c}, Andrijana}, year = {2021}, pages = {358-362}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}na trava, kultivari, proteini, funkcionalna hrana}, title = {Varijabilnost sadr\v{z}aja proteina u soku p\v{s}eni\v{c}ne trave}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}na trava, kultivari, proteini, funkcionalna hrana}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lovri\'{c}, Tihana and Grubi\v{s}i\'{c}, Sanja and Petrovi\'{c}, Sonja and Guberac, Sun\v{c}ica and Orki\'{c}, Vedran and Rebeki\'{c}, Andrijana}, year = {2021}, pages = {358-362}, keywords = {wheatgrass, cultivars, proteins, functional food}, title = {Variability of protein content in wheatgrass juice}, keyword = {wheatgrass, cultivars, proteins, functional food}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font