Pregled bibliografske jedinice broj: 1158395
Varijabilnost sadržaja proteina u soku pšenične trave
Varijabilnost sadržaja proteina u soku pšenične trave // Zbornik radova 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 358-362 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1158395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Varijabilnost sadržaja proteina u soku pšenične
trave
(Variability of protein content in wheatgrass juice)
Autori
Lovrić, Tihana ; Grubišić, Sanja ; Petrović, Sonja ; Guberac, Sunčica ; Orkić, Vedran ; Rebekić, Andrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 358-362
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pšenična trava ; kultivari ; proteini ; funkcionalna hrana
(wheatgrass ; cultivars ; proteins ; functional food)
Sažetak
Pšenična trava je visokonutritivni prirodan dodatak prehrani koji se može konzumirati u obliku svježeg soka, praha ili tableta. Zbog raznolikog i bogatog kemijskog sastava pšeničnu travu se preporuča koristiti za očuvanje zdravlja, te kao dodatak prehrani s ciljem prevencije razvoja raznih bolesti. Cilj istraživanja bio je utvrditi koncentraciju proteina u svježem soku pšenične trave kod 14 hrvatskih sorata i 5 divljih srodnika pšenice. Između hrvatskih sorata i divljih srodnika pšenice utvrđena je statistički značajna razlika u koncentraciji proteina (F=14, 089 ; p<0, 001). Prosječna koncentracija proteina u soku hrvatskih sorata iznosila je 38, 92 ± 2, 26 mg ml- 1, dok je kod divljih srodnika iznosila 23, 76 ± 2, 29 mg ml-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vedran Orkić
(autor)
Sunčica Kujundzić
(autor)
Sonja Petrović
(autor)
Sanja Grubišić
(autor)
Andrijana Rebekić
(autor)