Pregled bibliografske jedinice broj: 1156755
Subjektivno iskustvo mjesta i nemjesta na primjeru istraživanja Kuglane i McDonald’sa u Karlovcu
Subjektivno iskustvo mjesta i nemjesta na primjeru istraživanja Kuglane i McDonald’sa u Karlovcu // Sociologija i prostor, 59 (2021), 2 (221); 313-340 doi:10.5673/sip.59.2.9 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1156755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Subjektivno iskustvo mjesta i nemjesta na primjeru istraživanja Kuglane i McDonald’sa u Karlovcu
(Subjective Experience of Place and Non-Place on the Research Example of the Bowling Club and McDonald’s in Karlovac)
Autori
Čoko, Martina ; Brstilo Lovrić, Ivana
Izvornik
Sociologija i prostor (1846-5226) 59
(2021), 2 (221);
313-340
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mjesto ; nemjesto ; Kuglana ; McDonald’s ; virtualizacija prostora ; Hrvatska
(place ; non-place ; McDonald’s ; Bowling Club ; space virtualization ; Croatia)
Sažetak
Ovaj rad donosi empirijske uvide o prostornim kategorijama mjesta i nemjesta iz iskustvene perspektive sudionika dviju fokus-grupa provedenih 2020. godine. Istraživanjem se utvrdilo da je Kuglana u Domu HV Zrinski u Karlovcu korespondentna ideji mjesta, dok McDonald’s odražava karakteristike nemjesta sukladno stajalištima autora Relpha i Augéa, koja su predstavljala temeljni konceptualni okvir rada. Sudionici su portretirali Kuglanu kao mjesto od osobnoga i zajedničkoga značenja, s kojim su se emotivno povezali na razini uspomena, aktivnosti i uloga opisujući je kao dom gdje se osjećaju pripadno, sigurno i opušteno, odnosno kao insajderi. McDonald’s je pak opisan kroz odsutnost dubljih značenja i uspomena te minimalne socijalne odnose, potvrđujući nemjesto kao neosobnu kategoriju u kojoj sudionici funkcioniraju kao autsajderi. Kritički iskazi sudionika istraživanja istodobno su nadišli idealtipske konceptualizacije istraživanih primjera (ne)mjesta te su ukazali na trend virtualizacije prostora na primjeru McDonald’sove fleksibilne implementacije novih tehnologija, konkretno internetskih platformi za dostavu hrane za vrijeme pandemije bolesti COVID-19. Sukladno istaknutim nalazima, ovaj je rad aktualizirao slabije istraženu temu u sociologiji i društvenim znanostima ukazavši na potrebu njenih daljnjih istraživačkih produbljivanja s osvrtom na suvremene teorijske pristupe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Sociologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb
Profili:
Ivana Brstilo Lovrić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus