Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1156650

Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene


Velić, Natalija; Pavlović, Hrvoje; Velić, Darko; Gorenšek, Janez; Despotović, Saša; Panjičko, Mario; Zupančič, Gregor Drago
Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 139-164


CROSBI ID: 1156650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene
(Brewers' spent grain - characterisation and application possibilities)

Autori
Velić, Natalija ; Pavlović, Hrvoje ; Velić, Darko ; Gorenšek, Janez ; Despotović, Saša ; Panjičko, Mario ; Zupančič, Gregor Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, Knjiga 3.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi

Grad
Osijek

Godina
2021

Raspon stranica
139-164

ISBN
978-953-7005-74-0

Ključne riječi
pivski trop ; nusproizvod ; fizikalno-kemijska karakterizacija ; primjena
(brewers' spent grain ; byproduct, physico-chemical characterisation, application)

Sažetak
Pivski je trop uz otpadni kvasac kvantitativno najzastupljeniji proizvodni ostatak (odnosno nusproizvod) u proizvodnji piva. S obzirom na velike količine pivskog tropa koje nastaju tijekom cijele godine, od velike su važnosti istraživanja kojima je cilj transformacija proizvodnih ostataka poput pivskog tropa u ekonomski ili energetski učinkovite proizvode. Potencijal pivskog tropa kao obnovljive sirovine dosad nije bio dovoljno iskorišten jer je većim dijelom završavao na odlagalištima otpada, dok je manji dio bio korišten većinom kao stočna hrana. Pivski trop nastaje tijekom proizvodnje sladovine i karakterizira ga velik udio vode (> 70 %) te kompleksan kemijski sastav (polimerne molekule celuloza, hemiceluloza i lignin ; proteini ; mineralne tvari ; vitamini ; fenolni spojevi), što ga čini podložnim mikrobiološkom kvarenju. Stoga je potrebno primijeniti odgovarajuće metode obrade s ciljem njegova duljeg korištenja, pri čemu se sušenje pokazalo najboljim. Moguće primjene pivskog tropa opisane u ovom radu uključuju primjenu u hranidbi životinja, korištenje u ljudskoj ishrani, kao sirovine u biotehnološkoj proizvodnji enzima i biogoriva, kao nosača za biokatalizatore te kao biosorbensa u obradi otpadnih voda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Natalija Velić (autor)

Avatar Url Darko Velić (autor)

Avatar Url Hrvoje Pavlović (autor)

Avatar Url Mario Panjičko (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Velić, Natalija; Pavlović, Hrvoje; Velić, Darko; Gorenšek, Janez; Despotović, Saša; Panjičko, Mario; Zupančič, Gregor Drago
Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 139-164
Velić, N., Pavlović, H., Velić, D., Gorenšek, J., Despotović, S., Panjičko, M. & Zupančič, G. (2021) Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene. U: Šubarić, D. & Miličević, B. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, Knjiga 3.. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, str. 139-164.
@inbook{inbook, author = {Veli\'{c}, Natalija and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Veli\'{c}, Darko and Goren\v{s}ek, Janez and Despotovi\'{c}, Sa\v{s}a and Panji\v{c}ko, Mario and Zupan\v{c}i\v{c}, Gregor Drago}, year = {2021}, pages = {139-164}, keywords = {pivski trop, nusproizvod, fizikalno-kemijska karakterizacija, primjena}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Pivski trop - karakterizacija i mogu\'{c}nosti primjene}, keyword = {pivski trop, nusproizvod, fizikalno-kemijska karakterizacija, primjena}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Vele\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Veli\'{c}, Natalija and Pavlovi\'{c}, Hrvoje and Veli\'{c}, Darko and Goren\v{s}ek, Janez and Despotovi\'{c}, Sa\v{s}a and Panji\v{c}ko, Mario and Zupan\v{c}i\v{c}, Gregor Drago}, year = {2021}, pages = {139-164}, keywords = {brewers' spent grain, byproduct, physico-chemical characterisation, application}, isbn = {978-953-7005-74-0}, title = {Brewers' spent grain - characterisation and application possibilities}, keyword = {brewers' spent grain, byproduct, physico-chemical characterisation, application}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Vele\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font