Pregled bibliografske jedinice broj: 1156650
Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene
Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, Knjiga 3. / Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi, 2021. str. 139-164
CROSBI ID: 1156650 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pivski trop - karakterizacija i mogućnosti primjene
(Brewers' spent grain - characterisation and
application possibilities)
Autori
Velić, Natalija ; Pavlović, Hrvoje ; Velić, Darko ; Gorenšek, Janez ; Despotović, Saša ; Panjičko, Mario ; Zupančič, Gregor Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije, Knjiga 3.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Miličević, Borislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Velečilište u Požegi
Grad
Osijek
Godina
2021
Raspon stranica
139-164
ISBN
978-953-7005-74-0
Ključne riječi
pivski trop ; nusproizvod ; fizikalno-kemijska karakterizacija ; primjena
(brewers' spent grain ; byproduct, physico-chemical characterisation, application)
Sažetak
Pivski je trop uz otpadni kvasac kvantitativno najzastupljeniji proizvodni ostatak (odnosno nusproizvod) u proizvodnji piva. S obzirom na velike količine pivskog tropa koje nastaju tijekom cijele godine, od velike su važnosti istraživanja kojima je cilj transformacija proizvodnih ostataka poput pivskog tropa u ekonomski ili energetski učinkovite proizvode. Potencijal pivskog tropa kao obnovljive sirovine dosad nije bio dovoljno iskorišten jer je većim dijelom završavao na odlagalištima otpada, dok je manji dio bio korišten većinom kao stočna hrana. Pivski trop nastaje tijekom proizvodnje sladovine i karakterizira ga velik udio vode (> 70 %) te kompleksan kemijski sastav (polimerne molekule celuloza, hemiceluloza i lignin ; proteini ; mineralne tvari ; vitamini ; fenolni spojevi), što ga čini podložnim mikrobiološkom kvarenju. Stoga je potrebno primijeniti odgovarajuće metode obrade s ciljem njegova duljeg korištenja, pri čemu se sušenje pokazalo najboljim. Moguće primjene pivskog tropa opisane u ovom radu uključuju primjenu u hranidbi životinja, korištenje u ljudskoj ishrani, kao sirovine u biotehnološkoj proizvodnji enzima i biogoriva, kao nosača za biokatalizatore te kao biosorbensa u obradi otpadnih voda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek