Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1156089

Utjecaj prihrane i sorte na prinos i komponente prinosa ozime pšenice na PG-u Šormaz tijekom 2020./2021.


Šormaz, Saša
Utjecaj prihrane i sorte na prinos i komponente prinosa ozime pšenice na PG-u Šormaz tijekom 2020./2021., 2021., diplomski rad, diplomski, Osijek


CROSBI ID: 1156089 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prihrane i sorte na prinos i komponente prinosa ozime pšenice na PG-u Šormaz tijekom 2020./2021.
(Influence of top dressing and variety on yield and yield components of winter wheat at PG Šormaz during 2020/2021.)

Autori
Šormaz, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
40

Mentor
Iljkić, Dario

Ključne riječi
sorte pšenice, prihrana, prinos, komponente prinosa, agronomska svojstva
(wheat varieties, top dressing, yield, yield components, agronomic properties)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je utvrditi značaj različitih prihrana dušičnim gnojivima i sorata na prinos, komponente prinosa i druga morfološka svojstva ozime pšenice na PG Šormaz u vegetacijskoj sezoni 2020./2021. Korištene su dvije sorte Bc Instituta Zagreb (Bc Opsesija i Bc Mandica) na kojima su primjenjena tri različita tretmana prihrane (I. - 185 kg/ha ureje + 185 kg/ha KAN-a + 7 l/ha Slavola, II. - 185 kg/ha ureje + 7 l/ha Slavola i III. - 185 kg/ha ureje + 92, 5 kg/ha prihrane KAN-om). Analiziranu godinu karakterizirale su zanemarivo manje količine oborina i više prosječne temperature zraka za 0, 7 °C u usporedbi s višegodišnjim prosjekom što upućuje na uobičajenu povoljnu godinu sa stajališta uzgoja pšenice. Općenito gledajući, nakon statističke analize podataka vidljivo je da sorte, tretmani prihrane i njihove međusobne interakcije uglavnom nisu statistički značajni za većinu ispitivanih svojstava. Signifikantnost između sorti je utvrđena samo kod hektolitarske mase, visine i mase vlati, a kod dužine klasa zabilježena je značajnost između tretmana prihrane. U provedenom pokusu, prosječan prinos je bio relativno visok (12, 35 t/ha) što je uglavnom rezultat povoljnih vremenskih prilika i gustog sklopa. Općenito, dobiveni rezultati upućuju na mogućnost povećanja nekih ispitivanih parametara pravilnim odabirom sorte i odgovarajuće gnojidbe, koja će u potpunosti zadovoljiti fiziološke potrebe biljaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dario Iljkić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šormaz, Saša
Utjecaj prihrane i sorte na prinos i komponente prinosa ozime pšenice na PG-u Šormaz tijekom 2020./2021., 2021., diplomski rad, diplomski, Osijek
Šormaz, S. (2021) 'Utjecaj prihrane i sorte na prinos i komponente prinosa ozime pšenice na PG-u Šormaz tijekom 2020./2021.', diplomski rad, diplomski, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ormaz, Sa\v{s}a}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {sorte p\v{s}enice, prihrana, prinos, komponente prinosa, agronomska svojstva}, title = {Utjecaj prihrane i sorte na prinos i komponente prinosa ozime p\v{s}enice na PG-u \v{S}ormaz tijekom 2020./2021.}, keyword = {sorte p\v{s}enice, prihrana, prinos, komponente prinosa, agronomska svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ormaz, Sa\v{s}a}, year = {2021}, pages = {40}, keywords = {wheat varieties, top dressing, yield, yield components, agronomic properties}, title = {Influence of top dressing and variety on yield and yield components of winter wheat at PG \v{S}ormaz during 2020/2021.}, keyword = {wheat varieties, top dressing, yield, yield components, agronomic properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font