Pregled bibliografske jedinice broj: 1155027
PROCJENA PREHRAMBENIH NAVIKA U BOLESNIKA S UPALNIM BOLESTIMA CRIJEVA
PROCJENA PREHRAMBENIH NAVIKA U BOLESNIKA S UPALNIM BOLESTIMA CRIJEVA, 2018., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Split
CROSBI ID: 1155027 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA PREHRAMBENIH NAVIKA U BOLESNIKA S UPALNIM
BOLESTIMA CRIJEVA
(ASSESSMENT OF DIETARY HABITS IN PATIENTS WITH
INFLAMMATORY BOWEL DISEASE)
Autori
Oršolić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Split
Datum
15.07
Godina
2018
Stranica
76
Mentor
Božić, Joško
Ključne riječi
Upalne bolesti crijeva, Procjena prehrane
(Inflammatory Bowel Diseases, Nutrition Assessment)
Sažetak
Cilj istraživanja: Svrha ovog istraživanja bila je ispitati prehrambene navike i stavove u pacijenata s upalnim bolestima crijeva. Materijali i metode: U ovo presječno anketno istraživanje je uključeno ukupno 78 ispitanika s upalnom bolesti crijeva (34 s Crohnovom bolesti i 44 s ulceroznim kolitisom). Svi uključeni ispitanici su liječeni na Zavodu za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Split, te su anketne upitnike popunjavali na Katedri za patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Splitu u dogovorenim terminima. Upitnik se sastojao od ukupno 26 pitanja koja su ispitivala simptomatologiju i težinu bolesti, prehrambene navike i stavove, te odnos i važnost prehrane na vlastitu bolest. Rezultati: Pacijenti s Crohnovom bolesti su statistički značajno češće bili podvrgnuti operaciji nego ispitanici koji imaju ulcerozni kolitis (36 vs. 5, 9 % ; P=0, 002). Preparate namijenjene prehrambenoj potpori je koristio najveći broj pacijenata s ulceroznim kolitisom (52, 9%) i Crohnovom bolesti (75%) kao dodatak prehrani. Od ukupnog broja pacijenata, većina smatra da im određeni prehrambeni proizvodi izazivaju pogoršanje/nastanak tegoba vezanih uz upalnu bolest crijeva (87, 2%). Pacijenti su uglavnom dobili informacije od svojih liječnika o prehrani u upalnoj bolesti crijeva (89, 7%). U pacijenata s ulceroznim kolitisom gotovo svi smatraju da prehrana ima važnu ulogu u njihovoj bolesti (97, 1%), a u skupini s Crohnovom bolesti taj postotak je manji (84, 1%). Ispitanici smatraju da bi edukativni programi o prehrani bili korisni za bolesnike s upalnom bolesti crijeva, i to svi pacijenti s ulceroznim kolitisom i 84, 1% pacijenata s Crohnovom bolesti, dok bi ukupno 83, 3% njih posjetilo takav program kada bi postojao. Ispitanici uglavnom ne konzumiraju „fast food“ hranu (74, 4%), dok voće i povrće uglavnom konzumiraju skoro svaki dan (43, 6% i 44, 9%). Od probavnih tegoba nastalih nakon uzimanja prehrambenih proizvoda, bolovi i težina u trbuhu su zastupljeni u više od polovice ispitanika (62, 8%), proljev je značajno više zastupljen u ispitanika s Crohnovom bolesti (31, 6 vs. 68, 4 % ; P=0, 038), dok je sluz u stolici značajno više zastupljena u pacijenata s ulceroznim kolitisom (72, 7 vs. 27, 3 % ; P=0, 037). Najveći broj ispitanika je označio da im začinjena hrana izaziva tegobe (71, 8%). Zaključci: Većina ispitanika smatra da prehrana i prehrambene navike imaju velik utjecaj na upravljanje upalnim bolestima crijeva, te imaju izrazito pozitivne stavove prema edukativnim programima kojima bi se moglo olakšati kontroliranje simptoma i tegoba uzrokovanih prehranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti