Pregled bibliografske jedinice broj: 1155018
Procjena prehrambenih navika i pridržavanja mediteranskom tipu prehrane u bolesnika s dijabetesom
Procjena prehrambenih navika i pridržavanja mediteranskom tipu prehrane u bolesnika s dijabetesom, 2019., diplomski rad, diplomski, Split
CROSBI ID: 1155018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena prehrambenih navika i pridržavanja
mediteranskom tipu prehrane u bolesnika s
dijabetesom
(Assessment of nutritional habits and adherence to
Mediterranean type of diet in patients with diabetes)
Autori
Krešo, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Split
Datum
15.07
Godina
2019
Stranica
61
Mentor
Božić, Joško
Ključne riječi
Šećerna bolest, Prehrambene navike, Mediteranska prehrana
(Diabetes Mellitus, Feeding Behaviour, Diet Mediterranean)
Sažetak
Cilj istraživanja: Cilj istraživanja bio je ispitati i usporediti prehrambene navike i stavove, te pridržavanje mediteranskom tipu prehrane između bolesnika s dijabetesom tipa 1 (DM1) i dijabetesom tipa 2 (DM2). Nadalje, ispitat će se povezanost pridržavanja mediteranskom tipu prehrane s osnovnim značajkama bolesti i prosječnim vrijednostima HbA1c. Materijali i metode: U istraživanje je uključeno 100 bolesnika s dijabetesom (34 s DM1 i 66 s DM2). Ispitanici koji su uključeni u istraživanje su bolesnici s DM koji su došli na kontrolni pregled u Centar za dijabetes KBC-a Split, u razdoblju od 1. ožujka i 1. lipnja 2019. godine. Ispitanici su ispunili anketni upitnik koji je obuhvaćao osobne podatke, te pitanja o stavovima i navikama u prehrani, te pridržavanju mediteranskom tipu prehrane (Mediterranean Dietary Serving Score). Nakon ispunjavanja anketnih upitnika izvršena su i antropometrijska mjerenja, podatci o terapiji i prosječne vrijednosti HbA1c uzeti su iz medicinske dokumentacije. Rezultati: Unutar skupine bolesnika s DM1, zadovoljavajuće pridržavanje mediteranskom tipu prehrane pronađeno je u 20, 6%, dok je unutar skupine bolesnika s DM2 pridržavanje statistički značajno niže i pronađeno je u 6, 1% ispitanika (P=0, 028). Pronađena je statistički značajna pozitivna korelacija između duljine trajanja bolesti i pridržavanja mediteranskom tipu prehrane, koje je izraženo preko MDSS zbroja (r=0, 413 ; P<0, 001). Pronađena je statistički značajna razlika između skupine bolesnika s DM1 u odnosu na skupinu bolesnika s DM2 (P=0, 011) tek u konzumaciji svježeg voća, gdje 52, 9% (N=18) ispitanika iz skupine bolesnika s DM1 dovoljno konzumira svježe voće, za razliku od 27, 3% (N=18) u skupini bolesnika s DM2. Zaključak: Ukupno se 11% svih ispitanika pridržava mediteranskog tipa prehrane. Značajno više bolesnika se pridržava mediteranskog tipa prehrane u skupini bolesnika s DM1 u odnosu na skupinu bolesnika s DM2. Potrebno je provesti daljnja istraživanja s većim brojem ispitanika kako bi se dodatno ispitala povezanost pridržavanja mediteranskom tipu prehrane i kliničko-laboratorijskih značajki bolesnika s dijabetesom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti