Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1154807

Antioksidacijska aktivnost eteričnog ulja lavande


Kos, Ana
Antioksidacijska aktivnost eteričnog ulja lavande, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica


CROSBI ID: 1154807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost eteričnog ulja lavande
(Antioxidant activity of lavander essential oil)

Autori
Kos, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju

Mjesto
Koprivnica

Datum
26.10

Godina
2021

Stranica
23

Mentor
Šamec, Dunja

Ključne riječi
eterično ulje ; lavanda ; prehrambena industrija ; antioksidacijska aktivnost ; DPPH
(essential oil ; lavander ; food industry ; antioxidant activity ; DPPH)

Sažetak
Eterična ulja imaju veliku vrijednost zbog toga što iz velikih količina biljnog materijala nastaje vrlo malo eteričnog ulja. Kako bi se dobilo kilogram eteričnog ulja ponekad je potrebno stotinjak kilograma biljnog materijala, a ponekad čak i tone. Različito aromatično bilje koristi se za dobivanje eteričnih ulja, a među najpoznatijima je lavanda. Eterično ulje lavande poznato je kao sredstvo protiv insekata, za osvježavanje prostora i upotrebljava se u aromaterapiji. Pronašlo je svoju primjenu u prehrambenoj, farmaceutskoj, kozmetičkoj i poljoprivrednoj industriji zbog svoje biološke aktivnosti. Jedna od bioloških aktivnosti eteričnog ulja lavande je antioksidacijska aktivnost koja je bila predmet istraživanja u ovom radu. Antioksidacijska aktivnost DPPH metodom izmjerena je u pet komercijalno dostupnih eteričnih ulja lavande i lavandina. Dobiveni rezultati pokazuju razlike u inhibiciji slobodnog DPPH radikala koja se kreće od 27 do 96%. Također u radu je opisan postupak dobivanja eteričnih ulja, njihova biološka aktivnost s naglaskom na antioksidacijsku aktivnost te botaničke i agronomske karakteristike lavande.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
UNIN--UNIN-BIOTEH-21-1-1 - Određivanje biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i metabolita (Šamec, Dunja, UNIN ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Profili:

Avatar Url Dunja Šamec (mentor)

Avatar Url Ana Kosi-Ćulibrk (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.unin.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Ana
Antioksidacijska aktivnost eteričnog ulja lavande, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica
Kos, A. (2021) 'Antioksidacijska aktivnost eteričnog ulja lavande', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za prehrambenu tehnologiju, Koprivnica.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Ana}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {eteri\v{c}no ulje, lavanda, prehrambena industrija, antioksidacijska aktivnost, DPPH}, title = {Antioksidacijska aktivnost eteri\v{c}nog ulja lavande}, keyword = {eteri\v{c}no ulje, lavanda, prehrambena industrija, antioksidacijska aktivnost, DPPH}, publisherplace = {Koprivnica} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kos, Ana}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {essential oil, lavander, food industry, antioxidant activity, DPPH}, title = {Antioxidant activity of lavander essential oil}, keyword = {essential oil, lavander, food industry, antioxidant activity, DPPH}, publisherplace = {Koprivnica} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font