Pregled bibliografske jedinice broj: 1154681
Usporedba kvalitete hrvatskih i portugalskih pakiranih voda
Usporedba kvalitete hrvatskih i portugalskih pakiranih voda, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1154681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kvalitete hrvatskih i portugalskih
pakiranih voda
(Comparison of the quality of Croatian and Portuguese
packaged waters)
Autori
Dorić, Leonarda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
64
Mentor
Habuda-Stanić, Mirna
Neposredni voditelj
Paixao, Susana
Ključne riječi
Hrvatska ; Portugal ; pakirana voda ; prirodne mineralne vode ; prirodne izvorske vode
(Croatia ; Portugal ; packaged water ; natural mineral waters ; natural spring waters)
Sažetak
Voda je najrasprostranjenija tvar u prirodi i obuhvaća dvije trećine Zemljine površine. Glavna podjela vode se odnosi na oborinske, površinske i podzemne vode. Iz podzemnih voda se crpe i pakiraju vode koje se dijele na prirodnu izvorsku, prirodnu mineralnu te stolnu vodu. Nalaze se ispod zemljine površine gdje ispunjavaju šupljine. Pravilnikom o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama (NN 85/2019) određeni su zahtjevi i kriteriji za primjenu definicija utvrđenih odredbama koji nalažu maksimalno dopuštene koncentracije određenih prisutnih tvari u prirodnim izvorskim i prirodnim mineralnim vodama koje mogu predstavljati rizik za potrošača ukoliko se dopuštena količina prekorači. Kod prirodnih mineralnih i izvorskih voda sastav, temperatura i ostale karakteristike ne smiju mijenjati. Također nije dozvoljeno provoditi dezinfekciju niti im mijenjati kemijski sastav. Prirodna mineralna voda ima blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje jer sadrži mineralne tvari i elemente u tragovima. Cilj ovoga rada je usporediti kemijske karakteristike portugalskih i hrvatskih pakiranih voda, prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(mentor)