Pregled bibliografske jedinice broj: 1154252
Individualizirani plan prehrane za nogometaša: Prikaz slučaja
Individualizirani plan prehrane za nogometaša: Prikaz slučaja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 1154252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Individualizirani plan prehrane za nogometaša:
Prikaz slučaja
(Personalised meal plan for foodball player: case
study)
Autori
Tadić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
22.10
Godina
2021
Stranica
61
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
nogometaš ; prehrana ; individualizirani plan prehrane
(foodball player ; nutrition ; individualised meal plan)
Sažetak
Nogomet je najpopularniji sport današnjice. Obzirom na organizaciju i opterećenje sportaša kategorizira se kao timski sport mješovitog opterećenja. Talent i posvećenost treningu više nisu dostatni za postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Na učinkovitost igre pa time i sam ishod utječe čitav niz čimbenika među kojima se nalazi i pravilna prehrambena priprema sportaša. Istraživanja pokazuju da nogometaši nemaju adekvatnu prehranu koja bi osigurala dobru startnu poziciju za izvedbu. Prilagodba prehrane programu treninga i preferencijama sportaša poboljšava ukupni prehrambeni unos te pomaže u podizanju kvalitete izvedbe. Cilj ovog diplomskog rada je unaprjeđenje kvalitete prehrane nogometaša na poziciji lijevog beka kroz izradu individualiziranog plana prehrane prilagođenog programu treninga. Postojeće prehrambene navike korisnika procijenjene su primjenom metode upitnika o učestalosti hrane i pića, preferencije i detalji o trenažnom opterećenju metodom osobnog razgovora a antropometrijski parametri primjenom standardnih mjerenja. Nakon izračuna potreba za energijom i makronutrijentima napravljen je trotjedni jelovnik u koji su uz prehrambene potrebe implementirane i želje korisnika. Korisnik je izrazio zadovoljstvo izrađenim jelovnikom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Kineziologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)