Pregled bibliografske jedinice broj: 1153901
Znanje o jodu i njegovom utjecaju na organizam
Znanje o jodu i njegovom utjecaju na organizam, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 1153901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanje o jodu i njegovom utjecaju na organizam
(Knowledge about iodine and its effects on the body)
Autori
Pavlović, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
22.10
Godina
2021
Stranica
32
Mentor
Banjari, Ines
Neposredni voditelj
Ćorić, Nevena
Ključne riječi
jod ; bolesti štitnjače ; sol ; goitrogeni ; semikvantitativni upitnik o učestalosti konzumacije joda i goitrogena
(iodine ; thyroid disease ; salt ; goitrogens ; semiquantitative Food Frequency Questionnaire)
Sažetak
Jod je mikronutrijent koji je neophodan za normalan rad štitne žlijezde i izgradnju hormona štitnjače. Poremećaji funkcije i bolesti štitnjače su u porastu i to s većom pojavnošću u žena, i s većim rizikom za obolijevanje sa starosnom dobi. Etiologija bolesti štitnjače vrlo je kompleksna te nema ni jasnih smjernica u pogledu prehrane za oboljele. Ipak, oboljele je neohodno educirati o izvorima joda i goitrogena u hrani kako bi se izbjeglo posezanje za alternativnim i često neprovjerenim informacijama, koje mogu imati i fatalne posljedice. Zadatak ovog rada bio je ispitati znanje o izvorima joda u prehrani među osobama s poremećajem funkcije štitnjače. Provedeno je opažajno istraživanje putem anonimnog upitnika u kojem je sudjelovalo ukupno 53 ispitanika, od kojih njih 47 ima dijagnosticiranu bolest štitnjače (sve žene). Hipotireozu ima 58, 5 % ispitnika a 11, 3 % ima hipertireozu. S obzirom na stanje uhranjenosti, pretilih je 9, 4 %, s povećanom tjelesnom masom 26, 4 % a pothranjenih je 5, 7 %. S druge strane, u prethodna tri mjeseca 27, 7 % ispitanika je smršavilo a 21, 3 % se udebljalo. Ispitanici uz bolest štitnjače imaju dijagnozu još neke autoimune bolesti (34, 0 %), a slijede kardiovaskularne bolesti, uključujući hipertenziju i dislipidemije (27, 7 %). Analizom semikvantitativng upitnika o učestalosti konzumacije hrane koja je bogat izvor joda i goitrogena utvrđeno je da ispitanici konzumiraju puno ribe (2, 36 ± 5, 69 porcija/dan), a jednako tako koriste sol koja je prirodno bogata jodom (morska sol, 48, 9 %), odnosno obogaćenu jodom (kamena sol 38, 3 %) i to u značajnim količinama (21, 3 % koristi više od 5 grama soli na dan). Međutim, ispitanici nemaju dovoljno znanja o spojevima koji ometaju apsorpciju joda što je vidljivo iz visokog dnevnog unosa biljne hrane koja je bogata goitrogenima (5, 09 ± 7, 69 porcija/dan).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam