Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1153901

Znanje o jodu i njegovom utjecaju na organizam


Pavlović, Monika
Znanje o jodu i njegovom utjecaju na organizam, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 1153901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Znanje o jodu i njegovom utjecaju na organizam
(Knowledge about iodine and its effects on the body)

Autori
Pavlović, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
22.10

Godina
2021

Stranica
32

Mentor
Banjari, Ines

Neposredni voditelj
Ćorić, Nevena

Ključne riječi
jod ; bolesti štitnjače ; sol ; goitrogeni ; semikvantitativni upitnik o učestalosti konzumacije joda i goitrogena
(iodine ; thyroid disease ; salt ; goitrogens ; semiquantitative Food Frequency Questionnaire)

Sažetak
Jod je mikronutrijent koji je neophodan za normalan rad štitne žlijezde i izgradnju hormona štitnjače. Poremećaji funkcije i bolesti štitnjače su u porastu i to s većom pojavnošću u žena, i s većim rizikom za obolijevanje sa starosnom dobi. Etiologija bolesti štitnjače vrlo je kompleksna te nema ni jasnih smjernica u pogledu prehrane za oboljele. Ipak, oboljele je neohodno educirati o izvorima joda i goitrogena u hrani kako bi se izbjeglo posezanje za alternativnim i često neprovjerenim informacijama, koje mogu imati i fatalne posljedice. Zadatak ovog rada bio je ispitati znanje o izvorima joda u prehrani među osobama s poremećajem funkcije štitnjače. Provedeno je opažajno istraživanje putem anonimnog upitnika u kojem je sudjelovalo ukupno 53 ispitanika, od kojih njih 47 ima dijagnosticiranu bolest štitnjače (sve žene). Hipotireozu ima 58, 5 % ispitnika a 11, 3 % ima hipertireozu. S obzirom na stanje uhranjenosti, pretilih je 9, 4 %, s povećanom tjelesnom masom 26, 4 % a pothranjenih je 5, 7 %. S druge strane, u prethodna tri mjeseca 27, 7 % ispitanika je smršavilo a 21, 3 % se udebljalo. Ispitanici uz bolest štitnjače imaju dijagnozu još neke autoimune bolesti (34, 0 %), a slijede kardiovaskularne bolesti, uključujući hipertenziju i dislipidemije (27, 7 %). Analizom semikvantitativng upitnika o učestalosti konzumacije hrane koja je bogat izvor joda i goitrogena utvrđeno je da ispitanici konzumiraju puno ribe (2, 36 ± 5, 69 porcija/dan), a jednako tako koriste sol koja je prirodno bogata jodom (morska sol, 48, 9 %), odnosno obogaćenu jodom (kamena sol 38, 3 %) i to u značajnim količinama (21, 3 % koristi više od 5 grama soli na dan). Međutim, ispitanici nemaju dovoljno znanja o spojevima koji ometaju apsorpciju joda što je vidljivo iz visokog dnevnog unosa biljne hrane koja je bogata goitrogenima (5, 09 ± 7, 69 porcija/dan).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlović, Monika
Znanje o jodu i njegovom utjecaju na organizam, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Pavlović, M. (2021) 'Znanje o jodu i njegovom utjecaju na organizam', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Monika}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {jod, bolesti \v{s}titnja\v{c}e, sol, goitrogeni, semikvantitativni upitnik o u\v{c}estalosti konzumacije joda i goitrogena}, title = {Znanje o jodu i njegovom utjecaju na organizam}, keyword = {jod, bolesti \v{s}titnja\v{c}e, sol, goitrogeni, semikvantitativni upitnik o u\v{c}estalosti konzumacije joda i goitrogena}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Monika}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {iodine, thyroid disease, salt, goitrogens, semiquantitative Food Frequency Questionnaire}, title = {Knowledge about iodine and its effects on the body}, keyword = {iodine, thyroid disease, salt, goitrogens, semiquantitative Food Frequency Questionnaire}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font