Pregled bibliografske jedinice broj: 1153900
Znanje o prehrani i korištenje suplemenata među polaznicima teretana i osobnim trenerima
Znanje o prehrani i korištenje suplemenata među polaznicima teretana i osobnim trenerima, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 1153900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanje o prehrani i korištenje suplemenata među
polaznicima teretana i osobnim trenerima
(Nutrition knowledge and supplementation use among
gym attendees and personal trainers)
Autori
Pehar, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
22.10
Godina
2021
Stranica
49
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
polaznici teretana ; osobni treneri ; znanje o prehrani ; dodaci prehrani
(gym attendees ; personal trainers ; nutrition knowledge ; suplementation)
Sažetak
Znanje o prehrani i korištenje dodataka prehrani usko je povezano posebno u domeni sportske rekreacije i profesionalne izvedbe. Savjeti koji dolaze od osoba s nedovoljno znanja mogu iznimno štetne posljedice na sportaše. Istraživanjem se ispitivalo znanje o prehrani za sportsku izvedbu osobnih trenera i polaznika teretana. Provedeno je opažajno istraživanje u teretanama i fitness centrima na području Mostara, na ukupno 68 odraslih osoba (7 osobnih trenera, 61 polaznik teretane), 66, 2% muškaraca i 33, 8% žena. Znanje obje skupine ispitanika je bilo iznimno loše ; prosječno su imali 62% točnih odgovora. Veće varijacije u broju odgovora su primijećene kod polaznika teretana, no broj točnih odgovora se nije značajno razlikovao, odnosno osobni treneri pokazuju sličnu razinu znanja kao i polaznici teretana. Najveći broj ispitanika informacije o prehrani traži na Internetu (35, 3%), 10, 3% se direktno informira kod osobnih trenera a 5, 9 % na društvenim mrežama. Osobni treneri značajno češće koriste dodatke prehrani u odnosu na polaznike teretana ; 97 % naprema 52 %, a najčešće korišteni dodaci prehrani proteini kod obje skupine (54, 8% i 100%). 15, 2% polaznika navodi da je prepruka za uzimanje dodatka prehrani došla od osobnog trenera. Rezultati jasno ukazuju na potrebu uključivanja nutricionista u rad teretana čime bi se povećala kvaliteta usluge ali i zadovoljstvo klijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam