Pregled bibliografske jedinice broj: 1153899
Procjena rizika za moždani udar među odraslom populacijom s područja grada Mostara
Procjena rizika za moždani udar među odraslom populacijom s područja grada Mostara, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 1153899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena rizika za moždani udar među odraslom
populacijom s područja grada Mostara
(Stroke risk assessment in adult population from the
city of Mostar)
Autori
Ćorić, Nando
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
22.10
Godina
2021
Stranica
38
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
moždani udar ; prevencija ; prehrana ; životne navike
(stroke ; prevention ; diet ; lifestyle)
Sažetak
Moždani udar je drugi najvažniji uzročnik smrti globalno, a polovica onih koji prežive završe kao invalidi. Prevencija se smatra najboljim pristupom, uzmajući u obzir kako starosna dob, pozitivna obiteljska anamneza na kardiovaskularne bolesti, pretilost, niska razina fizičke aktivnosti i loša prehrana najviše doprinose njegovoj incidenciji. Provedena je opažajna studija na 60 odraslih osoba (30 muškaraca, 30 žena) s područja grada Mostara. Bez rizika od moždanog udara bio je samo jedan ispitanik, s graničnim rizikom bilo je njih 68, 3% a iznadprosječni rizik imalo je 30, 0% ispitanika. Povećanu tjelesnu masu imalo je 45, 0% a pretilih je bilo 11, 7% ispitanika. Blago povišen krvni tlak ima 36, 7% ispitanika, 11, 7% ima visok krvni tlak, a 3, 3% imaju sistolički krvni tlak do 160 mmHg. Viša starosna dob (r=0, 360, p<0, 001) i viši ITM (r=0, 586, p<0, 001) su povezani s višim rizikom od moždanog udara, ali ne i spol ili prehrana. Prehrana ispitanika je 54, 6% usklađena s principima za prevenciju moždanog udara. Iako su primijećeni neke pozitivne karakteristike (konzumacija ribe i maslinovog ulja), konzumacija voća je niska, kao i vina i orašastih plodova. S druge strane konzumacija slatkiša je visoka a ispitanici su skloni dosoljavanju hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam