Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1153899

Procjena rizika za moždani udar među odraslom populacijom s područja grada Mostara


Ćorić, Nando
Procjena rizika za moždani udar među odraslom populacijom s područja grada Mostara, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 1153899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena rizika za moždani udar među odraslom populacijom s područja grada Mostara
(Stroke risk assessment in adult population from the city of Mostar)

Autori
Ćorić, Nando

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
22.10

Godina
2021

Stranica
38

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
moždani udar ; prevencija ; prehrana ; životne navike
(stroke ; prevention ; diet ; lifestyle)

Sažetak
Moždani udar je drugi najvažniji uzročnik smrti globalno, a polovica onih koji prežive završe kao invalidi. Prevencija se smatra najboljim pristupom, uzmajući u obzir kako starosna dob, pozitivna obiteljska anamneza na kardiovaskularne bolesti, pretilost, niska razina fizičke aktivnosti i loša prehrana najviše doprinose njegovoj incidenciji. Provedena je opažajna studija na 60 odraslih osoba (30 muškaraca, 30 žena) s područja grada Mostara. Bez rizika od moždanog udara bio je samo jedan ispitanik, s graničnim rizikom bilo je njih 68, 3% a iznadprosječni rizik imalo je 30, 0% ispitanika. Povećanu tjelesnu masu imalo je 45, 0% a pretilih je bilo 11, 7% ispitanika. Blago povišen krvni tlak ima 36, 7% ispitanika, 11, 7% ima visok krvni tlak, a 3, 3% imaju sistolički krvni tlak do 160 mmHg. Viša starosna dob (r=0, 360, p<0, 001) i viši ITM (r=0, 586, p<0, 001) su povezani s višim rizikom od moždanog udara, ali ne i spol ili prehrana. Prehrana ispitanika je 54, 6% usklađena s principima za prevenciju moždanog udara. Iako su primijećeni neke pozitivne karakteristike (konzumacija ribe i maslinovog ulja), konzumacija voća je niska, kao i vina i orašastih plodova. S druge strane konzumacija slatkiša je visoka a ispitanici su skloni dosoljavanju hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćorić, Nando
Procjena rizika za moždani udar među odraslom populacijom s područja grada Mostara, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Ćorić, N. (2021) 'Procjena rizika za moždani udar među odraslom populacijom s područja grada Mostara', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ori\'{c}, Nando}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {mo\v{z}dani udar, prevencija, prehrana, \v{z}ivotne navike}, title = {Procjena rizika za mo\v{z}dani udar me\dju odraslom populacijom s podru\v{c}ja grada Mostara}, keyword = {mo\v{z}dani udar, prevencija, prehrana, \v{z}ivotne navike}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}ori\'{c}, Nando}, year = {2021}, pages = {38}, keywords = {stroke, prevention, diet, lifestyle}, title = {Stroke risk assessment in adult population from the city of Mostar}, keyword = {stroke, prevention, diet, lifestyle}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font