Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1152996

Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´


Babić, Iva; Jeromel, Ana; Jagatić Korenika, Ana- Marija
Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 5; 48-56 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1152996 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´
(The impacts of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans yeast strains on changes in chemical composition of Blaufränkisch wine)

Autori
Babić, Iva ; Jeromel, Ana ; Jagatić Korenika, Ana- Marija

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44 (2021), 5; 48-56

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
fenolni spojevi, ´Frankovka´, ne-Saccharomyces kvasci, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost
(Blaufränkisch, non-Saccharomyces yeasts, phenolics, sequential fermentation, total acidity)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi učinke primjene različitih sojeva kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na osnovni kemijski sastav, koncentracije pojedinačnih organskih kiselina, fenolnih spojeva i glicerola u vinu. U istraživanju provedenom 2018. godine, grožđe sorte ´Frankovka´ korišteno je za fermentacije s komercijalnim sojevima kvasca Saccharomyces cerevisiae (Uvaferm BDX™ i Ionys WF™) i sekvencijalnu inokulaciju s Lachancea thermotolerans (Laktia™) u ulozi startera, te Uvaferm BDX™ kvasca, čija je uloga bila provesti fermentaciju do kraja. Rezultati potvrđuju utjecaj kvasca Uvaferm BDX™ na pojačanu ekstrakciju antocijana i tanina, te utjecaj kvasca Ionys™ na povećanu sintezu glicerola u vinu. Iako je došlo do zastoja u fermentaciji, potvrđen je učinak sekvencijalne inokulacije na povećanje ukupne kiselosti te boju i strukturu vina temeljem više koncentracije ukupnih fenola što potencijalno može opravdati njenu primjenu u ekstremno toplim godinama ili toplim klimatima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Iva; Jeromel, Ana; Jagatić Korenika, Ana- Marija
Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 5; 48-56 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Babić, I., Jeromel, A. & Jagatić Korenika, A. (2021) Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´. Glasnik zaštite bilja, 44 (5), 48-56.
@article{article, author = {Babi\'{c}, Iva and Jeromel, Ana and Jagati\'{c} Korenika, Ana- Marija}, year = {2021}, pages = {48-56}, keywords = {fenolni spojevi, ´Frankovka´, ne-Saccharomyces kvasci, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {44}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´}, keyword = {fenolni spojevi, ´Frankovka´, ne-Saccharomyces kvasci, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost} }
@article{article, author = {Babi\'{c}, Iva and Jeromel, Ana and Jagati\'{c} Korenika, Ana- Marija}, year = {2021}, pages = {48-56}, keywords = {Blaufr\"{a}nkisch, non-Saccharomyces yeasts, phenolics, sequential fermentation, total acidity}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {44}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {The impacts of Saccharomyces cerevisiae and Lachancea thermotolerans yeast strains on changes in chemical composition of Blaufr\"{a}nkisch wine}, keyword = {Blaufr\"{a}nkisch, non-Saccharomyces yeasts, phenolics, sequential fermentation, total acidity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • EBSCO
  • Ulrichsweb
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font