Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1152305

Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis


Odžak, Kristina
Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis, 2019., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1152305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis
(Effect of different fish processing methods on integrity and purity of isolated DNA from Anisakis spp.)

Autori
Odžak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
27.09

Godina
2019

Stranica
35

Mentor
Trumbić, Željka

Neposredni voditelj
Bušelić, Ivana

Ključne riječi
Anisakis, određivanje vrste, soljenje, mariniranje, kuhanje, konzerviranje, DNA
(Anisakis, species determination, salting, marinating, cooking, canning, DNA)

Sažetak
Anisakijaza je zoonoza od sve većeg javnozdravstvenog značaja koju uzrokuju oblići iz roda Anisakis prilikom penetriracije u sluznicu želudca i crijeva kod ljudi. Simptomi uključuju mučninu, srednje do jaku bol u trbuhu, povraćanje i alergijske reakcije. Oblići roda Anisakis spp. prolaze kroz razvojne stadije parazitirajući u probavnom sustavu morskih riba i sisavaca. Ličinka 3. stupnja može zaraziti čovjeka kao slučajnog domaćina prilikom konzumacije sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe ili glavonožaca. Anisakis simplex (s. s.) i A. pegreffii su najčešći uzročnici ove bolesti kod ljudi čije ličinke nije moguće morfološki razlikovati te se koriste molekularne metode. U ovom radu je ispitan utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda: kuhanje (15 min na 60°C i 80°C), soljenje (rasol 21% NaCl), mariniranje (10% octena kiselina i 3% NaCl) i konzerviranje (15 min na 80°C uz autoklaviranje), na cjelovitost, koncentraciju i čistoću izolirane DNA iz ličinki oblića A. pegreffii i uspješnost primjene molekularnih metoda za determinaciju vrsta ovog roda na takvoj DNA. Od svih postupaka, degradacija kvalitete izolirane DNA je uočena prilikom postupka konzerviranja što je utjecalo i na lošu uspješnost PCR amplifikacije molekularnih biljega u ovoj skupini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Sveučilište u Splitu,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Ivana Bušelić (mentor)

Avatar Url Željka Trumbić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Odžak, Kristina
Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis, 2019., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Odžak, K. (2019) 'Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Od\v{z}ak, Kristina}, year = {2019}, pages = {35}, keywords = {Anisakis, odre\djivanje vrste, soljenje, mariniranje, kuhanje, konzerviranje, DNA}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i \v{c}isto\'{c}u izolirane DNA iz obli\'{c}a roda Anisakis}, keyword = {Anisakis, odre\djivanje vrste, soljenje, mariniranje, kuhanje, konzerviranje, DNA}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Od\v{z}ak, Kristina}, year = {2019}, pages = {35}, keywords = {Anisakis, species determination, salting, marinating, cooking, canning, DNA}, title = {Effect of different fish processing methods on integrity and purity of isolated DNA from Anisakis spp.}, keyword = {Anisakis, species determination, salting, marinating, cooking, canning, DNA}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font