Pregled bibliografske jedinice broj: 1152305
Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis
Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića roda Anisakis, 2019., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1152305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda
na cjelovitost i čistoću izolirane DNA iz oblića
roda Anisakis
(Effect of different fish processing methods on
integrity and purity of isolated DNA from Anisakis
spp.)
Autori
Odžak, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2019
Stranica
35
Mentor
Trumbić, Željka
Neposredni voditelj
Bušelić, Ivana
Ključne riječi
Anisakis, određivanje vrste, soljenje, mariniranje, kuhanje, konzerviranje, DNA
(Anisakis, species determination, salting, marinating, cooking, canning, DNA)
Sažetak
Anisakijaza je zoonoza od sve većeg javnozdravstvenog značaja koju uzrokuju oblići iz roda Anisakis prilikom penetriracije u sluznicu želudca i crijeva kod ljudi. Simptomi uključuju mučninu, srednje do jaku bol u trbuhu, povraćanje i alergijske reakcije. Oblići roda Anisakis spp. prolaze kroz razvojne stadije parazitirajući u probavnom sustavu morskih riba i sisavaca. Ličinka 3. stupnja može zaraziti čovjeka kao slučajnog domaćina prilikom konzumacije sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe ili glavonožaca. Anisakis simplex (s. s.) i A. pegreffii su najčešći uzročnici ove bolesti kod ljudi čije ličinke nije moguće morfološki razlikovati te se koriste molekularne metode. U ovom radu je ispitan utjecaj različitih metoda obrade ribljih proizvoda: kuhanje (15 min na 60°C i 80°C), soljenje (rasol 21% NaCl), mariniranje (10% octena kiselina i 3% NaCl) i konzerviranje (15 min na 80°C uz autoklaviranje), na cjelovitost, koncentraciju i čistoću izolirane DNA iz ličinki oblića A. pegreffii i uspješnost primjene molekularnih metoda za determinaciju vrsta ovog roda na takvoj DNA. Od svih postupaka, degradacija kvalitete izolirane DNA je uočena prilikom postupka konzerviranja što je utjecalo i na lošu uspješnost PCR amplifikacije molekularnih biljega u ovoj skupini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Sveučilište u Splitu,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora