Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1152297

Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp.


Birčić, Ivana
Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp., 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1152297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp.
(The activity of extracts of selected herbs against L3 larvae of Anisakis spp.)

Autori
Birčić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
37

Mentor
Trumbić, Željka

Ključne riječi
Anisakis spp., začinsko bilje, vodeni ekstrakt, temperatura, preživljavanje
(Anisakis spp., herbs, water extract, temperature, survival)

Sažetak
Anisakijaza je zoonoza do koje dolazi ukoliko čovjek hranom unese žive i/ili mrtve ličinke trećeg stupnja oblića roda Anisakis. Po tom pitanju najrizičniji su riba i riblji proizvodi koji ne prolaze termičku obradu i konzumiraju se sirovi ili slabo termički obrađeni, dimljeni, marinirani, soljeni. Ekstrakti i aktivni spojevi iz biljaka i začinskog bilja mogu povećati sigurnosnu ispravnost hrane s obzirom da imaju dokazana antimikrobna i antioksidacijska svojstva. U ovom istraživanju testiran je larvicidni učinak vodenih ekstrakata 15 vrsta odabranog začinskog bilja na ličinke Anisakis spp. na 37°C i 6°C, sa i bez dodatka 5% NaCl-a. Nematocidno/larvicidno djelovanje na L3 ličinke Anisakis spp. je uočeno za vodene ekstrakte klinčića, češnjaka, crnog i zelenog papra, kurkume i lovora na 37°C. Od navedenih ekstrakata, klinčić je pokazao slično djelovanje i na 6°C, sa i bez dodatka soli, dok su češnjak, crni papar i kurkuma usporeno djelovali na 6°C pri čemu je sol imala značajan učinak, dok je niska temperatura potpuno neutralizirala djelovanje zelenog papra i lovora unutar 12 dana koliko je trajao pokus. Ostali ekstrakti (žuti i ljubičasti luk, celer, koromač, peršin, maslina, kadulja, ružmarin, limun) nisu pokazali larvicidno djelovanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Željka Trumbić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Birčić, Ivana
Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp., 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Birčić, I. (2020) 'Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp.', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bir\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {Anisakis spp., za\v{c}insko bilje, vodeni ekstrakt, temperatura, pre\v{z}ivljavanje}, title = {Utjecaj ekstrakata odabranog za\v{c}inskog bilja na vijabilnost L3 li\v{c}inke obli\'{c}a Anisakis spp.}, keyword = {Anisakis spp., za\v{c}insko bilje, vodeni ekstrakt, temperatura, pre\v{z}ivljavanje}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bir\v{c}i\'{c}, Ivana}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {Anisakis spp., herbs, water extract, temperature, survival}, title = {The activity of extracts of selected herbs against L3 larvae of Anisakis spp.}, keyword = {Anisakis spp., herbs, water extract, temperature, survival}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font