Pregled bibliografske jedinice broj: 1152297
Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp.
Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp., 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1152297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstrakata odabranog začinskog bilja na
vijabilnost L3 ličinke oblića Anisakis spp.
(The activity of extracts of selected herbs against
L3 larvae of Anisakis spp.)
Autori
Birčić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
37
Mentor
Trumbić, Željka
Ključne riječi
Anisakis spp., začinsko bilje, vodeni ekstrakt, temperatura, preživljavanje
(Anisakis spp., herbs, water extract, temperature, survival)
Sažetak
Anisakijaza je zoonoza do koje dolazi ukoliko čovjek hranom unese žive i/ili mrtve ličinke trećeg stupnja oblića roda Anisakis. Po tom pitanju najrizičniji su riba i riblji proizvodi koji ne prolaze termičku obradu i konzumiraju se sirovi ili slabo termički obrađeni, dimljeni, marinirani, soljeni. Ekstrakti i aktivni spojevi iz biljaka i začinskog bilja mogu povećati sigurnosnu ispravnost hrane s obzirom da imaju dokazana antimikrobna i antioksidacijska svojstva. U ovom istraživanju testiran je larvicidni učinak vodenih ekstrakata 15 vrsta odabranog začinskog bilja na ličinke Anisakis spp. na 37°C i 6°C, sa i bez dodatka 5% NaCl-a. Nematocidno/larvicidno djelovanje na L3 ličinke Anisakis spp. je uočeno za vodene ekstrakte klinčića, češnjaka, crnog i zelenog papra, kurkume i lovora na 37°C. Od navedenih ekstrakata, klinčić je pokazao slično djelovanje i na 6°C, sa i bez dodatka soli, dok su češnjak, crni papar i kurkuma usporeno djelovali na 6°C pri čemu je sol imala značajan učinak, dok je niska temperatura potpuno neutralizirala djelovanje zelenog papra i lovora unutar 12 dana koliko je trajao pokus. Ostali ekstrakti (žuti i ljubičasti luk, celer, koromač, peršin, maslina, kadulja, ružmarin, limun) nisu pokazali larvicidno djelovanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Splitu,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Željka Trumbić
(mentor)