Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1152266

Određivanje profila masnih kiselina u hrani za nesilice


Mikić, Slavica
Određivanje profila masnih kiselina u hrani za nesilice, 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1152266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje profila masnih kiselina u hrani za nesilice
(Determination of fatty acid profile in laying hens feed)

Autori
Mikić, Slavica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
22.10

Godina
2021

Stranica
57

Mentor
Galović, Olivera

Neposredni voditelj
Paurević, Marija

Ključne riječi
lipidi, masne kiseline, Soxhlet ektrakcija, ultrazvučna ekstrakcija, mikrovalna ekstrakcija, plinska kromatografija
(lipids, fatty acids, Soxhlet extraction, ultrasonic extraction, microwave extraction, gas chromatography)

Sažetak
Triacilgliceroli su esteri alkohola glicerola i masnih kiselina. Masne kiseline skladište i transportiraju energiju, izgrađuju stanične membrane i reguliraju gene. U radu je opisano određivanje profila masnih kiselina u hrani za nesilice. Uspoređena su četiri načina ekstrakcije: Soxhlet ekstrakcija, mikrovalna ekstrakcija, direktna ultrazvučna ekstrakcija i indirektna ultrazvučna ekstrakcija. Ekstrahirani uzorci su prevedeni u metilne estere masnih kiselina uz borov trifluorid u metanolu i analizirani metodom plinske kromatografije. Najuspješnijim metodoma su se pokazale direktna i indirektna ultrazvučna ekstrakcija s najviše ukupno određenih masnih kiselina, zatim Soxhlet ekstrakcija nakon koje u uzorcima nije određena niti jedna PUFA (engl. Polyunsaturated Fatty Acids) n-3 masna kiselina dok se mikrovalna ekstrakcija pokazala najmanje uspješnom prema broju ukupno određenih masnih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Marija Paurević (mentor)

Avatar Url Olivera Galović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikić, Slavica
Određivanje profila masnih kiselina u hrani za nesilice, 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Mikić, S. (2021) 'Određivanje profila masnih kiselina u hrani za nesilice', diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\'{c}, Slavica}, year = {2021}, pages = {57}, keywords = {lipidi, masne kiseline, Soxhlet ektrakcija, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, mikrovalna ekstrakcija, plinska kromatografija}, title = {Odre\djivanje profila masnih kiselina u hrani za nesilice}, keyword = {lipidi, masne kiseline, Soxhlet ektrakcija, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, mikrovalna ekstrakcija, plinska kromatografija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Miki\'{c}, Slavica}, year = {2021}, pages = {57}, keywords = {lipids, fatty acids, Soxhlet extraction, ultrasonic extraction, microwave extraction, gas chromatography}, title = {Determination of fatty acid profile in laying hens feed}, keyword = {lipids, fatty acids, Soxhlet extraction, ultrasonic extraction, microwave extraction, gas chromatography}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font