Pregled bibliografske jedinice broj: 1152169
Ekstrakcija vitamina E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka
Ekstrakcija vitamina E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka, 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1152169 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija vitamina E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka
(Ultrasound assisted extraction of vitamin E from eggs enriched with vitamin E)
Autori
Poredski, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
20.09
Godina
2021
Stranica
44
Mentor
Galović, Olivera
Neposredni voditelj
Grčević, Manuela
Ključne riječi
Vitamin E, tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti, ultrazvučna ekstrakcija
(Vitamin E, High performance liquid chromatography, Ultrasound extraction)
Sažetak
Kao vitamin koji pripada skupini vitamina topljivih u mastima, vitamin E je od izuzetne važnosti za zdravlje ljudskog organizma. Glavna i najvažnija uloga mu je kao antioksidans. Svojim djelovanjem sprječava razaranje membrane, uništavanja singlet molekularni kisik, sudjeluje u metabolizmu kolesterola, održava imunološki sustav, itd. Glavni cilj ovog istraživanja bio je ekstrahirati vitamin E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka te odrediti koncentraciju vitamina E u jajima koja su obogaćena vitaminom E korištenjem tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Prije analize realnih uzoraka uspoređena je klasična ekstrakcija tekuće-čvrsto i ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ispitan je utjecaj amplitude na uspješnost UZV ekstrakcije te vrijeme ekstrakcije. Kod određivanja koncentracije vitamina pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, ispitan je utjecaj temperature. Odabrana je ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom uz amplitudu 70 % te vremenom ekstrakcije 1 sat. Koncentracija vitamina E određivana je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti pri 40 °C. Koncentracija vitamina E određivana je u komercijalno dostupnim jajima, jajima dobivenima od nesilica s dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva te jajima dobivenima od nesilica hranjenih krmnom smjesom s dodatkom vitamina E. Dobiveni rezultati pokazuju da je najveća koncentracija vitamina E prisutna u jajima dobivenima od nesilica hranjenih krmnom smjesom s dodatkom vitamina E, nešto niža koncentracija vitamina E određena je u jajima dobivenima od nesilica s dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva, dok je najniža koncentracija određena u komercijalno dostupnim jajima. Usporedba dobivenih rezultata mjerenja ukazuje da će dodatak vitamina E u hranu nesilica povećati njegov sadržaj u jajima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju