Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1152169

Ekstrakcija vitamina E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka


Poredski, Petra
Ekstrakcija vitamina E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka, 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 1152169 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija vitamina E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka
(Ultrasound assisted extraction of vitamin E from eggs enriched with vitamin E)

Autori
Poredski, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
20.09

Godina
2021

Stranica
44

Mentor
Galović, Olivera

Neposredni voditelj
Grčević, Manuela

Ključne riječi
Vitamin E, tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti, ultrazvučna ekstrakcija
(Vitamin E, High performance liquid chromatography, Ultrasound extraction)

Sažetak
Kao vitamin koji pripada skupini vitamina topljivih u mastima, vitamin E je od izuzetne važnosti za zdravlje ljudskog organizma. Glavna i najvažnija uloga mu je kao antioksidans. Svojim djelovanjem sprječava razaranje membrane, uništavanja singlet molekularni kisik, sudjeluje u metabolizmu kolesterola, održava imunološki sustav, itd. Glavni cilj ovog istraživanja bio je ekstrahirati vitamin E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka te odrediti koncentraciju vitamina E u jajima koja su obogaćena vitaminom E korištenjem tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Prije analize realnih uzoraka uspoređena je klasična ekstrakcija tekuće-čvrsto i ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ispitan je utjecaj amplitude na uspješnost UZV ekstrakcije te vrijeme ekstrakcije. Kod određivanja koncentracije vitamina pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, ispitan je utjecaj temperature. Odabrana je ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom uz amplitudu 70 % te vremenom ekstrakcije 1 sat. Koncentracija vitamina E određivana je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti pri 40 °C. Koncentracija vitamina E određivana je u komercijalno dostupnim jajima, jajima dobivenima od nesilica s dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva te jajima dobivenima od nesilica hranjenih krmnom smjesom s dodatkom vitamina E. Dobiveni rezultati pokazuju da je najveća koncentracija vitamina E prisutna u jajima dobivenima od nesilica hranjenih krmnom smjesom s dodatkom vitamina E, nešto niža koncentracija vitamina E određena je u jajima dobivenima od nesilica s dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva, dok je najniža koncentracija određena u komercijalno dostupnim jajima. Usporedba dobivenih rezultata mjerenja ukazuje da će dodatak vitamina E u hranu nesilica povećati njegov sadržaj u jajima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Manuela Košević (mentor)

Avatar Url Olivera Galović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Poredski, Petra
Ekstrakcija vitamina E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka, 2021., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Poredski, P. (2021) 'Ekstrakcija vitamina E iz jaja obogaćenih vitaminom E uz pomoć ultrazvuka', diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Poredski, Petra}, year = {2021}, pages = {44}, keywords = {Vitamin E, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, title = {Ekstrakcija vitamina E iz jaja oboga\'{c}enih vitaminom E uz pomo\'{c} ultrazvuka}, keyword = {Vitamin E, teku\'{c}inska kromatografija visoke djelotvornosti, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Poredski, Petra}, year = {2021}, pages = {44}, keywords = {Vitamin E, High performance liquid chromatography, Ultrasound extraction}, title = {Ultrasound assisted extraction of vitamin E from eggs enriched with vitamin E}, keyword = {Vitamin E, High performance liquid chromatography, Ultrasound extraction}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font