Pregled bibliografske jedinice broj: 1151874
PARAMETRI KOŠTANE DENZITOMETRIJE U KORELACIJI S UPALNIM INDEKSOM PREHRANE U ŽENA
PARAMETRI KOŠTANE DENZITOMETRIJE U KORELACIJI S UPALNIM INDEKSOM PREHRANE U ŽENA, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Rijeka
CROSBI ID: 1151874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PARAMETRI KOŠTANE DENZITOMETRIJE U KORELACIJI S
UPALNIM INDEKSOM PREHRANE U ŽENA
(PARAMETERS OF BONE DENSITOMETRY IN CORRELATION WITH
DIETARY INFLAMMATORY INDEX IN WOMEN)
Autori
Vučković, Frane
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija
Mjesto
Rijeka
Datum
18.06
Godina
2019
Mentor
Cvijanović Peloza, Olga
Ključne riječi
osteoporoza, upalni indeks prehrane (DII), mineralna gustoća kosti (BMD)
(osteoporosis, dietary inflammatory index (DII), bone mineral density (BMD))
Sažetak
Prehrambeni upalni indeks (DII) ocjenjuje upalni potencijal namirnica i nutritivnih komponenti, te vrednuje prehranu od maksimalno protuupalne do maksimalno proupalne. Konzumacija proupalne hrane dovodi do povećanja razine proupalnih citokina, te poticanja koštane razgradnje i smanjenja mineralne gustoće kosti. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti vrijednosti upalnog indeksa prehrane u ispitanica te analizirati postoji li povezanost između upalnog indeksa prehrane i vrijednosti parametara mineralne gustoće kosti. Također, cilj je bio ispitati i analizirati prehrambene navike ispitanica, te utvrditi postoji li povezanost između upalnog indeksa prehrane i starosne dobi. U ovom radu sudjelovalo je 200 žena grada Rijeke, u dobi od 45 do 65 godina, koje su podijeljene u četiri kvartile prema prehrambenom upalnom indeksu. Prva dva kvartila (DII SDQ1=-2.567, SDQ2=-1.854) označavaju protuupalnu prehranu, a druga dva (DII SDQ3=0.217, SDQ4=2, 446) proupalnu prehranu. Žene u prva dva kvartila imale su značajno veći BMD lumbalnog dijela kralježnice (p<0.05) i BMD lijevog kuka (p<0.05). Također, ispitanice u prva dva kvartila imaju značajno veći unos ribe (p<0.01), mlijeka i mliječnih proizvoda (p<0.01), povrća (p<0.01), kave (p<0.01) i maslinovog ulja (p<0.01) od ispitanica u zadnja dva kvartila Ispitanice u prvom i drugom kvartilu imaju značajno viši unos energije (p<0.01), proteina (p<0.01), polinezasićenih masnih kiselina (p<0.01), ugljikohidrata (p<0.01), prehrambenih vlakana (p<0.01), magnezija (p<0.01), cinka (p<0.01) i vitamina D (p<0.01). Rezultati pokazuju da je viši DII povezan s povišenim vrijednostima BMD-a lumbalnog dijela kralježnice i lijevog kuka. Osim toga, mlađe ispitanice su sklonije konzumiranju protuupalne prehrane, sastavljene poglavito od namirnica koje djeluju protuupalno te visoke energetske vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci
Profili:
Olga Cvijanović Peloza
(mentor)