Pregled bibliografske jedinice broj: 1151866
Povezanost između gustoće kosti i upalnog indeksa prehrane kod žena
Povezanost između gustoće kosti i upalnog indeksa prehrane kod žena, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Rijeka
CROSBI ID: 1151866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost između gustoće kosti i upalnog indeksa
prehrane kod žena
(RELATIONSHIP BETWEEN BONE DENSITY AND INFLAMMATORY
NUTRITION INDEX IN WOMEN)
Autori
Pavičić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija
Mjesto
Rijeka
Datum
06.06
Godina
2019
Mentor
Cvijanović Peloza, Olga
Ključne riječi
DII indeks, gustoća kosti, protutupalna prehrana, žene
(anti-inflammatory diet, bone density, DII indeks, bone density)
Sažetak
Zdrave kosti se konstantno obnavljaju te je pravilna prehrana važan faktor za odvijenje ovog procesa. Protuupalna prehrana osmišljena je u svrhu unapređenja zdravlja te sprječavanja nastanka i razvoja kroničnih bolesti povezanih sa nepravilnom prehranom. Pravilna prehrana bazirana na protuupalnoj piramidi i promjene loših prehrambenih navika dugoročna su strategija za prevenciju upale i nastanak osteoporoze. Cilj ovog istraživanja bio je analizirati mineralnu gustoću kostiju, biljege koštane pregradnje, vrijednosti vitamina D u serumu i unos nutrijenata s obzirom na prehrambeni upalni indeks (engl. Diet inflammatory index, DII) kod žena u Gradu Rijeci. U projektu je sudjelovalo 200 žena u dobi od 40 do 67 godina, koje su podijeljenje prema Prehrambenom upalnom indeksu (DII) u četiri kvartile. Ispitanice u prvom kvartilu (Q1) su imale najniže vrijednosti DII i najviši stupanj pridržavanja protuupalnoj prehrani, dok su u četvrtom kvartilu (Q4) ispitanice imale proupalnu prehranu. Podaci o prehrambenim navikama i DII indeksu dobiveni su iz anketnog upitnika. Biokemijski pokazatelj razgradnje kosti određeni su iz krvi ispitanica imuno enzimatskom metodom dok je pomoću uređaja za denzitometriju kosti (Hologic, Bedford, MA, USA) mjerena gustoća kosti na anteriorno-posteriornim snimkama kralježnice i kuka. Rezultati su pokazali da su žene koje su imale protuupalnu prehranu imale značajno više vrijednosti BMD lumbalnog dijela kralježnice (p =0, 009), BMD lijevog kuka (P < 0, 001) i koštane alkalne fosfataze (P = 0, 01) te su imale značajno niže vrijednosti DPD (P = 0, 01). Dob obrnuto korelira s LH BMD, LS BMD i koštanom alkalnom fosfatazom. DII je obrnuto proporcionalan s LS BMD, LH BMD i ALP, dok je proporcionalan s DPD. Iz dobivenih rezultata možemo poduprijeti dosadašnja istraživanja koja pokazuju da proupalna prehrana može biti povezana sa smanjenim zdravljem kostiju. Upalni čimbenici iz hrane mogu imati ulogu u razvoju osteoporoze a protuupalna prehrana može biti način da se kontrolira i smanji dugotrajna upala i spriječi gubitak kosti. S obzirom na mali broj ispitivanih žena, potrebna su daljnja istraživanja na ovom području, kako bi se u potpunosti razumjela povezanost između upale, prehrane i zdravlja kosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci
Profili:
Olga Cvijanović Peloza
(mentor)