Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1151719

Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva


Raguž, Željka
Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1151719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva
(Basic principles of craft beer production)

Autori
Raguž, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
32

Mentor
Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
pivo ; proizvodnja piva ; tehnološki procesi ; craft piva
(beer ; beer production ; technological process ; craft beer)

Sažetak
Pivo je osvježavajuće pjenušavo piće s relativno malim sadržajem alkohola, koje nastaje alkoholnim vrenjem slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Hmelj pridonosi aromi piva te ga konzervira. Slad se proizvodi od žitarica (najčešće ječma) te o njemu ovisi koncentracija osnovnog ekstrakta piva, kao i punoća okusa. Najveći dio piva čini voda, a pivski kvasac provodi fermentaciju šećera do alkohola i ugljikovog dioksida. Na temelju proučavanja znanstvene i stručne literature u radu se opisuje tehnološki proces proizvodnje piva koji se sastoji od slijedećih faza: mljevenje slada, ukomljavanje slada, filtriranje sladovine, kuhanje sladovine s hmeljem, taloženje, hlađenje, fermentacija, odležavanje, filtracija piva i punjenje piva. Craft piva odišu jedinstvenim okusom i visokom kvalitetom zbog upotrebe tradicionalnih sastojaka te kreativnog načina proizvodnje , iako je proizvodnja craft piva i industrijskih piva gotovo jednaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Raguž, Željka
Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Raguž, Ž. (2021) 'Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ragu\v{z}, \v{Z}eljka}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {pivo, proizvodnja piva, tehnolo\v{s}ki procesi, craft piva}, title = {Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva}, keyword = {pivo, proizvodnja piva, tehnolo\v{s}ki procesi, craft piva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ragu\v{z}, \v{Z}eljka}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {beer, beer production, technological process, craft beer}, title = {Basic principles of craft beer production}, keyword = {beer, beer production, technological process, craft beer}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font