Pregled bibliografske jedinice broj: 1151719
Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva
Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1151719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnovni principi proizvodnje zanatskoga (craft) piva
(Basic principles of craft beer production)
Autori
Raguž, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
32
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
pivo ; proizvodnja piva ; tehnološki procesi ; craft piva
(beer ; beer production ; technological process ; craft beer)
Sažetak
Pivo je osvježavajuće pjenušavo piće s relativno malim sadržajem alkohola, koje nastaje alkoholnim vrenjem slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Hmelj pridonosi aromi piva te ga konzervira. Slad se proizvodi od žitarica (najčešće ječma) te o njemu ovisi koncentracija osnovnog ekstrakta piva, kao i punoća okusa. Najveći dio piva čini voda, a pivski kvasac provodi fermentaciju šećera do alkohola i ugljikovog dioksida. Na temelju proučavanja znanstvene i stručne literature u radu se opisuje tehnološki proces proizvodnje piva koji se sastoji od slijedećih faza: mljevenje slada, ukomljavanje slada, filtriranje sladovine, kuhanje sladovine s hmeljem, taloženje, hlađenje, fermentacija, odležavanje, filtracija piva i punjenje piva. Craft piva odišu jedinstvenim okusom i visokom kvalitetom zbog upotrebe tradicionalnih sastojaka te kreativnog načina proizvodnje , iako je proizvodnja craft piva i industrijskih piva gotovo jednaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)