Pregled bibliografske jedinice broj: 1151715
Surogati za proizvodnju piva
Surogati za proizvodnju piva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1151715 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Surogati za proizvodnju piva
(Adjuncts in brewing)
Autori
Banjac, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
29
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
pivo ; proizvodnja ; surogati ; slad
(beer ; production ; adjuncts ; malt)
Sažetak
Cilj rada istražiti je mogućnosti korištenja različitih surogata u proizvodnji piva te proučiti njihove karakteristike i razloge njihova korištenja. Potreba za korištenjem surogata često proizlazi iz namjere da se proizvede funkcionalno pivo, kao što je bezglutensko pivo. Pivo bez glutena dostupno na tržištu obično se kuha s dodatkom egzogenih enzima, a sirovine za slad uglavnom su heljda, sirak i proso. Drugi razlozi upotrebe surogata u proizvodnji piva odnose se na smanjenje troškova proizvodnje, ograničenu dostupnost određenih sirovina, tradiciju i kulturu, skraćivanje procesa proizvodnje, brigu za prirodne resurse, poboljšanje koloidne stabilnosti piva, reakciju na promjene u potrošačkim navikama, i sl. Umjesto hmelja, moguće je koristiti i druge biljke: Garcini kola, matičnjak, „pau-amargo“ i artičoku. Umjesto ječmenog slada moguće je koristiti brojne druge žitarice, npr. rižu, kukuruz, brašno od krumpira, pšenicu, i sl. Druga vrsta surogata za slad su ekstrakti koji se tvore iz šećera, npr. šećer iz šećerne repe, sirovi trščani šećer te glukoza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)