Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1151715

Surogati za proizvodnju piva


Banjac, Sara
Surogati za proizvodnju piva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1151715 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Surogati za proizvodnju piva
(Adjuncts in brewing)

Autori
Banjac, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
29

Mentor
Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
pivo ; proizvodnja ; surogati ; slad
(beer ; production ; adjuncts ; malt)

Sažetak
Cilj rada istražiti je mogućnosti korištenja različitih surogata u proizvodnji piva te proučiti njihove karakteristike i razloge njihova korištenja. Potreba za korištenjem surogata često proizlazi iz namjere da se proizvede funkcionalno pivo, kao što je bezglutensko pivo. Pivo bez glutena dostupno na tržištu obično se kuha s dodatkom egzogenih enzima, a sirovine za slad uglavnom su heljda, sirak i proso. Drugi razlozi upotrebe surogata u proizvodnji piva odnose se na smanjenje troškova proizvodnje, ograničenu dostupnost određenih sirovina, tradiciju i kulturu, skraćivanje procesa proizvodnje, brigu za prirodne resurse, poboljšanje koloidne stabilnosti piva, reakciju na promjene u potrošačkim navikama, i sl. Umjesto hmelja, moguće je koristiti i druge biljke: Garcini kola, matičnjak, „pau-amargo“ i artičoku. Umjesto ječmenog slada moguće je koristiti brojne druge žitarice, npr. rižu, kukuruz, brašno od krumpira, pšenicu, i sl. Druga vrsta surogata za slad su ekstrakti koji se tvore iz šećera, npr. šećer iz šećerne repe, sirovi trščani šećer te glukoza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Banjac, Sara
Surogati za proizvodnju piva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Banjac, S. (2021) 'Surogati za proizvodnju piva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Banjac, Sara}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {pivo, proizvodnja, surogati, slad}, title = {Surogati za proizvodnju piva}, keyword = {pivo, proizvodnja, surogati, slad}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Banjac, Sara}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {beer, production, adjuncts, malt}, title = {Adjuncts in brewing}, keyword = {beer, production, adjuncts, malt}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font