Pregled bibliografske jedinice broj: 1151521
Primjena normi HRN EN ISO/IEC 17025:2019 i HRN EN ISO/IEC 17043:2010 u svakodnevnom radu Referentnog laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode
Primjena normi HRN EN ISO/IEC 17025:2019 i HRN EN ISO/IEC 17043:2010 u svakodnevnom radu Referentnog laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode // Kompetentnost laboratorija 2021 / Crneković, Mladenka (ur.).
Zagreb: CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2021. str. 39-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1151521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena normi HRN EN ISO/IEC 17025:2019 i HRN EN
ISO/IEC 17043:2010 u svakodnevnom radu Referentnog
laboratorija za mlijeko i mliječne proizvode
(Application of standards HRN EN ISO/IEC 17025:2019
and
HRN EN ISO/IEC 17043: 2010 in daily work of the
Reference Laboratory for Milk and Dairy Products)
Autori
Mikulec, Nataša ; Zamberlin, Šimun ; Horvat Kesić, Iva ; Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Kompetentnost laboratorija 2021
/ Crneković, Mladenka - Zagreb : CROLAB - Hrvatski laboratoriji, 2021, 39-40
ISBN
978-953-7329-24-2
Skup
16. međunarodna konferencija: Kompetentnost laboratorija (CROLAB 2021)
Mjesto i datum
Brijuni, Hrvatska, 13.10.2021. - 16.10.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
: ispitivanje sposobnosti, HRN EN ISO/IEC 17025, HRN EN ISO/IEC 17043, mlijeko, mliječni proizvodi
(proficiency test, HRN EN ISO/IEC 17025, HRN EN ISO/IEC 17043, milk, dairy products)
Sažetak
Referentni laboratorij za mlijeko i mliječne proizvode (RL) je od ožujka 2020. godine akreditiran sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17043:2010 "Ocjenjivanje sukladnosti - Opći zahtjevi za ispitivanje sposobnosti“, te je tako prvi u Hrvatskoj unutar područja analitike hrane uskladio zahtjeve normi HRN EN ISO/IEC 17025:2019 i HRN EN ISO/IEC 17043:2010 svom svakodnevnom radu. Naime, novo izdanje norme HRN EN ISO/IEC 17025:2019 (ISO/IEC 17025:2017) obvezuje sudjelovanje laboratorija u ispitivanjima sposobnosti koja isključivo organiziraju akreditirani laboratoriji sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17043:2010. Područje akreditacije obuhvaća organizaciju ispitivanja sposobnosti za pojedine fizikalno-kemijske i mikrobiološke komponente mlijeka te fizikalno- kemijske komponente sira, vrhnja, fermentiranog mlijeka i maslaca. Strukturni zahtjevi, zahtjevi za resurse i procese te zahtjevi za sustav upravljanja su jedinstveni za obje norme, dok su specifični zahtjevi norme HRN EN ISO/IEC 17043:2010 vezani za određivanje referentnih vrijednosti, analizu homogenosti i stabilnosti uzoraka, te statističku obradu rezultata i procjenu izvedbe sudionika. Za određivanje referentnih vrijednosti udjela pojedinih komponenata mlijeka i mliječnih proizvoda koriste se akreditirane referentne metode, a u slučaju korištenja iste metode od strane svih sudionika, referentna vrijednost se procjenjuje na osnovu rezultata svih sudionika, korištenjem robusne statistike. Metodologija analize homogenosti i stabilnosti uzoraka propisana je normom HRN ISO 13528:2017 „Statističke metode pri ispitivanju sposobnosti putem međulaboratorijske usporedbe“, a provodi se do definiranog krajnjeg roka za izvođenje analize. Procjena izvedbe sudionika obavlja se izračunom Z, Z' i En-vrijednosti. Primjenom obje norme RL je kvalitetu svoga rada podigao na višu razinu što su prepoznali i korisnici naših usluga čiji se broj značajno povećao.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb