Pregled bibliografske jedinice broj: 1151417
Mogu li tresači dovesti do raka masline?
Mogu li tresači dovesti do raka masline?, 2021. (popularni rad).
CROSBI ID: 1151417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogu li tresači dovesti do raka masline?
(Can shakers lead to olive cancer?)
Autori
Krapac, Marin
Izvornik
Maslinar, br. 72, str. 30-35
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2021
Ključne riječi
berba maslina, oštećenje tkiva, otpadanje plodova
(olive harvest, tissue damage, fruit abscission)
Sažetak
Berba maslina je uz rezidbu zahvat koji je radno intenzivan. Nedostatak i visoka cijena radne snage te razvoj tehnologija utječe na sve rašireniju primjenu tresača maslina. Primjena tresača utječe na mehanička oštećenja tkiva masline, grančica i listova, a kroz mehanička oštećenja u biljno tkivo može ući bakterija Pseudomonas savastanoi koja uzrokuje rak masline. Ukoliko su plodovi čvrsto vezani za peteljku što ovisi o sorti i stupnju zrelosti primjena sredstava koji utječu na stvaranje separacijskog sloja između ploda i peteljke olakšava berbu i smanjuje mehanička oštećenja biljnih tkiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)