Pregled bibliografske jedinice broj: 1151357
Utjecaj prehrambene industrije na okoliš - problemi i rješenja
Utjecaj prehrambene industrije na okoliš - problemi i rješenja // XIV. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Opatija, Hrvatska, 2021. (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 1151357 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrambene industrije na okoliš - problemi
i rješenja
(The impact of the food industry on the environment
- problems and solutions)
Autori
Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Skup
XIV. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 11.10.2021. - 13.10.2021
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrambena industrija, okoliš, staklenički plinovi, otpad od hrane
(food industry, environment, greenhouse gases, food waste)
Sažetak
Prehrambena industrija suočava se s mnogim izazovima u 21. stoljeću kao što su klimatske promjene, povećanje potražnje hrane i globalni porast broja stanovnika, promjene i izazovi u poljoprivrednoj proizvodnji, sjetva nepoljoprivrednih kultura za proizvodnju biomase/energije, prisutnost štetnih tvari u hrani koje potječu iz okoliša ili nastaju tijekom procesa proizvodnje i prerade hrane, promjene prehrambenih navika, sigurnost hrane te nastanak i zbrinjavanje otpada. U radu su prikazani globalni trendovi negativnog utjecaja prehrambene industrije na okoliš te smjernice Ujedinjenih naroda i Europske komisije za njihovo ublažavanje i smanjenje u narednom desetljeću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)