Pregled bibliografske jedinice broj: 1151124
Prijevoz lakopokvarljivih poljoprivredno prehrambenih proizvoda
Prijevoz lakopokvarljivih poljoprivredno prehrambenih proizvoda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1151124 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prijevoz lakopokvarljivih poljoprivredno
prehrambenih proizvoda
(Transportation of perishable agricultural products)
Autori
Klepec, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2021
Stranica
32
Mentor
Galić, Ante
Ključne riječi
lakopokvarljivi proizvodi, transport, cestovni promet, temperatura, hlađenje
(Perishable goods, transport, road transport, temperature, cooling)
Sažetak
Velik udio prehrambenih proizvoda je temperaturno osjetljiv, odnosno zahtjeva određeni temperaturni režim. Stoga je potrebno posvetiti posebnu pažnju ovoj vrsti proizvoda, kako bi se očuvala njihova zdravstvena ispravnost i kvaliteta. Trgovina lakopokvarljivih proizvoda je u porastu, pa dolazi do pojave sve kompleksnijih zahtjeva za proizvođače. Počinje se javljati potreba za boljom pripremom i provedbom prijevoza lakopokvarljivih proizvoda. Cilj je dostaviti prehrambene proizvode u kraćem vremenskom periodu kako bi se zadovoljili zahtjevi potrošača, te time osigurao uspjeh na tržištu. Kako bi se taj cilj mogao ostvariti razvijene su nove tehnologije koje sežu kroz čitav trgovinski lanac / hladni lanac. U te tehnologije spadaju razni sustavi upravljanja poput HACCP standarda koji prepoznaju opasnosti koje prijete proizvodima, sustavi za praćenje proizvoda u transportu, mobilne hladionice, specijalna vozila za transport proizvoda, suvremene metode skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)