Pregled bibliografske jedinice broj: 1151120
Upotreba lasera niske energije kao neinvazivne tehnike predtretmana sušenju grožđa
Upotreba lasera niske energije kao neinvazivne tehnike predtretmana sušenju grožđa, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1151120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba lasera niske energije kao neinvazivne tehnike predtretmana sušenju grožđa
(The use of low-energy lasers as a non-invasive pretreatment technique in grape drying)
Autori
Pavić, Nick-Borna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Galić, Ante
Ključne riječi
grožđe, bobice, sušenje, laser
(grapes, berries, drying, laser)
Sažetak
Grožđe se uglavnom suši u svrhu proizvodnje grožđica te aromatiziranja i proizvodnje desertnih vina. Glavni ciljevi sušenja grožđa su skraćivanje trajanja postupka a time i smanjivanje troškova uz zadržavanje zadovoljavajućih nutritivnih i senzorskih svojstava. Neinvazivne tehnike kao što je laser mogu se primijeniti kao predtretman sušenju. Primjena lasera male izlazne snage izaziva više pozitivnih reakcija na biljnom materijalu, što pruža mogućnosti njihove široke primjene u poljoprivredi te preradi i doradi poljoprivrednih proizvoda. Analize su provedene na sortama grožđa Muškat Hamburg i Traminac. Sušenje kontrolnog uzorka i bobica tretiranih laserom (izlazne snage 100 i 200 mW) provedeno je u laboratorijskoj sušnici na temperaturi od 40 ºC. Nakon sušenja provedena je analiza brzine otpuštanja vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)