Pregled bibliografske jedinice broj: 1151093
Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani
Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani // Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda-Zbornik sažetaka / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2021. str. 21-21 (pozvano predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1151093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u
prehrani
(Bee pollen-product with great potential in nutrition)
Autori
Flanjak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda-Zbornik sažetaka
/ Lušić, Dražen - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2021, 21-21
Skup
Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda
Mjesto i datum
Malinska, Hrvatska, 15.10.2021
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
pčelinja pelud ; nutritivna vrijednost ; funkcionalna svojstva
(bee pollen ; nutritional value ; functional properties)
Sažetak
Pčelinja pelud sadrži mnoge nutritivno vrijedne sastojke koji se u današnje vrijeme intenzivno istražuju te dokazuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje ljudi. Kemijski sastav i terapeutska svojstva ovise prvenstveno o botaničkom podrijetlu, a utjecaj imaju i geografsko podrijetlo, klimatski uvjeti, uvjeti i način procesiranja te daljnjeg rukovanja. Pčelinja pelud danas se koristi kao dodatak prehrani koji se na tržištu nalazi u različitim oblicima (granule, kapsule, tablete, peleti ili prah) no još nije prepoznata njena vrijednost ako se gleda učestalost konzumacije u Republici Hrvatskoj. Intenziviranje istraživanja na području karakterizacije i kvalitete prvenstveno monoflorne hrvatske pčelinje peludi, funkcionalnih svojstava i načina procesiranja s ciljem povećanja bioraspoloživosti bioaktivnih komponenti prvi su koraci u boljem plasmanu i upotrebi pčelinje peludi u prehrani. Nadalje, edukacija pčelara i potrošača o kvaliteti i pozitivnim svojstvima pčelinje peludi kao i pravilnom procesiranju i rukovanju može pomoći u proširenju palete funkcionalnih proizvoda sa pčelinjom peludi na tržištu. Sve navedeno može pridonijeti stvaranju baze podataka karakteristika pčelinje peludi koji su polazište za definiranje zahtjeva za kvalitetu na nacionalnoj i/ili međunarodnoj razini.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija