Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1151093

Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani


Flanjak, Ivana
Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani // Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda-Zbornik sažetaka / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2021. str. 21-21 (pozvano predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1151093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani
(Bee pollen-product with great potential in nutrition)

Autori
Flanjak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda-Zbornik sažetaka / Lušić, Dražen - Rijeka : Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2021, 21-21

Skup
Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda

Mjesto i datum
Malinska, Hrvatska, 15.10.2021

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
pčelinja pelud ; nutritivna vrijednost ; funkcionalna svojstva
(bee pollen ; nutritional value ; functional properties)

Sažetak
Pčelinja pelud sadrži mnoge nutritivno vrijedne sastojke koji se u današnje vrijeme intenzivno istražuju te dokazuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje ljudi. Kemijski sastav i terapeutska svojstva ovise prvenstveno o botaničkom podrijetlu, a utjecaj imaju i geografsko podrijetlo, klimatski uvjeti, uvjeti i način procesiranja te daljnjeg rukovanja. Pčelinja pelud danas se koristi kao dodatak prehrani koji se na tržištu nalazi u različitim oblicima (granule, kapsule, tablete, peleti ili prah) no još nije prepoznata njena vrijednost ako se gleda učestalost konzumacije u Republici Hrvatskoj. Intenziviranje istraživanja na području karakterizacije i kvalitete prvenstveno monoflorne hrvatske pčelinje peludi, funkcionalnih svojstava i načina procesiranja s ciljem povećanja bioraspoloživosti bioaktivnih komponenti prvi su koraci u boljem plasmanu i upotrebi pčelinje peludi u prehrani. Nadalje, edukacija pčelara i potrošača o kvaliteti i pozitivnim svojstvima pčelinje peludi kao i pravilnom procesiranju i rukovanju može pomoći u proširenju palete funkcionalnih proizvoda sa pčelinjom peludi na tržištu. Sve navedeno može pridonijeti stvaranju baze podataka karakteristika pčelinje peludi koji su polazište za definiranje zahtjeva za kvalitetu na nacionalnoj i/ili međunarodnoj razini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Flanjak, Ivana
Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani // Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda-Zbornik sažetaka / Lušić, Dražen (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2021. str. 21-21 (pozvano predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
Flanjak, I. (2021) Pčelinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani. U: Lušić, D. (ur.)Deseta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda-Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Flanjak, Ivana}, editor = {Lu\v{s}i\'{c}, D.}, year = {2021}, pages = {21-21}, keywords = {p\v{c}elinja pelud, nutritivna vrijednost, funkcionalna svojstva}, title = {P\v{c}elinja pelud-proizvod sa velikim potencijalom u prehrani}, keyword = {p\v{c}elinja pelud, nutritivna vrijednost, funkcionalna svojstva}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci}, publisherplace = {Malinska, Hrvatska} }
@article{article, author = {Flanjak, Ivana}, editor = {Lu\v{s}i\'{c}, D.}, year = {2021}, pages = {21-21}, keywords = {bee pollen, nutritional value, functional properties}, title = {Bee pollen-product with great potential in nutrition}, keyword = {bee pollen, nutritional value, functional properties}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci}, publisherplace = {Malinska, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font