Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1150704

Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško- slavonske županije


Mindum, Anita; Flanjak, Ivana; Obradović, Valentina; Mrgan, Ana; Marčetić, Helena; Penava, Ariana
Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško- slavonske županije // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 503-507 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1150704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško- slavonske županije
(Quality of honey in catering facilities in Požeško- slavonska county)

Autori
Mindum, Anita ; Flanjak, Ivana ; Obradović, Valentina ; Mrgan, Ana ; Marčetić, Helena ; Penava, Ariana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Vodice : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 503-507

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ugostiteljski objekti ; med ; kvaliteta ; Požeško-slavonska županija
(catering facilities ; honey, quality ; Požeško-slavonska county)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi kvalitetu meda u ugostiteljskim objektima. Prikupljeno je petnaest uzoraka meda u petnaest ugostiteljskih objekata i utvrđeno je da se pojavljuju četiri proizvođača različitih šarži. Utvrđeno je da unutar pojedinih šarži ima odstupanja u parametrima kvalitete. Dva uzorka nisu udovoljila uvjetima propisanim u Pravilniku o medu (NN 53/2015, 47/2017) s obzirom na izrazito visoku koncentraciju hidoksimetilfurfurala (HMF-a) od 349, 69 mg/kg (uzorak 4-1) i granične vrijednosti od 43, 26 mg/kg (uzorak 2-1). Na temelju meliosopalinološke analize utvđeno je da uzorak 4-1 nema peludnih zrnaca što ukazuje na patvorenost ili se radi o filtriranom medu, dok su ostali uzorci razvrstani u cvjetni med, kako su i deklarirani

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi

Profili:

Avatar Url Valentina Obradović (autor)

Avatar Url Ivana Flanjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mindum, Anita; Flanjak, Ivana; Obradović, Valentina; Mrgan, Ana; Marčetić, Helena; Penava, Ariana
Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško- slavonske županije // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 503-507 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Mindum, A., Flanjak, I., Obradović, V., Mrgan, A., Marčetić, H. & Penava, A. (2021) Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško- slavonske županije. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma Proceedings.
@article{article, author = {Mindum, Anita and Flanjak, Ivana and Obradovi\'{c}, Valentina and Mrgan, Ana and Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and Penava, Ariana}, year = {2021}, pages = {503-507}, keywords = {ugostiteljski objekti, med, kvaliteta, Po\v{z}e\v{s}ko-slavonska \v{z}upanija}, title = {Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Po\v{z}e\v{s}ko- slavonske \v{z}upanije}, keyword = {ugostiteljski objekti, med, kvaliteta, Po\v{z}e\v{s}ko-slavonska \v{z}upanija}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mindum, Anita and Flanjak, Ivana and Obradovi\'{c}, Valentina and Mrgan, Ana and Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and Penava, Ariana}, year = {2021}, pages = {503-507}, keywords = {catering facilities, honey, quality, Po\v{z}e\v{s}ko-slavonska county}, title = {Quality of honey in catering facilities in Po\v{z}e\v{s}ko- slavonska county}, keyword = {catering facilities, honey, quality, Po\v{z}e\v{s}ko-slavonska county}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font