Pregled bibliografske jedinice broj: 1150704
Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško- slavonske županije
Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško- slavonske županije // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 503-507 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1150704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta meda u ugostiteljskim objektima Požeško-
slavonske županije
(Quality of honey in catering facilities in Požeško-
slavonska county)
Autori
Mindum, Anita ; Flanjak, Ivana ; Obradović, Valentina ; Mrgan, Ana ; Marčetić, Helena ; Penava, Ariana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma Proceedings
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Vodice : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 503-507
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ugostiteljski objekti ; med ; kvaliteta ; Požeško-slavonska županija
(catering facilities ; honey, quality ; Požeško-slavonska county)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi kvalitetu meda u ugostiteljskim objektima. Prikupljeno je petnaest uzoraka meda u petnaest ugostiteljskih objekata i utvrđeno je da se pojavljuju četiri proizvođača različitih šarži. Utvrđeno je da unutar pojedinih šarži ima odstupanja u parametrima kvalitete. Dva uzorka nisu udovoljila uvjetima propisanim u Pravilniku o medu (NN 53/2015, 47/2017) s obzirom na izrazito visoku koncentraciju hidoksimetilfurfurala (HMF-a) od 349, 69 mg/kg (uzorak 4-1) i granične vrijednosti od 43, 26 mg/kg (uzorak 2-1). Na temelju meliosopalinološke analize utvđeno je da uzorak 4-1 nema peludnih zrnaca što ukazuje na patvorenost ili se radi o filtriranom medu, dok su ostali uzorci razvrstani u cvjetni med, kako su i deklarirani
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi