Pregled bibliografske jedinice broj: 1150466
Određivanje hlapivih spojeva i metanola u vinu modificiranom metodom plinske kromatografije
Određivanje hlapivih spojeva i metanola u vinu modificiranom metodom plinske kromatografije // Zbornik radova, 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Opatija, Hrvatska, 2010. str. 1162-1166 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1150466 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje hlapivih spojeva i metanola u vinu
modificiranom metodom plinske kromatografije
(Determination of volatile substances and methanol in
wine by modified gas chromatography method)
Autori
Bukovčan, Renata ; Varga, Tatjana ; Kubanović, Veronika ; Gašparec-Skočić, Ljiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova, 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
/ - , 2010, 1162-1166
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
plinska kromatografija, metanol, hlapivi spojevi, vino
(gas chromatography, methanol, volatile substances, wine)
Sažetak
Cilj rada bio je modificirati službenu metodu (EC 2870/2000) u svrhu određivanja metanola i hlapivih spojeva vina. Točnost metode ispitana je usporedbom dobivenih rezultata s referentnim vrijednostima iz programa ispitivanja osposobljenosti laboratorija. Udio metanola bio je 41-151 mg L-1, acetaldehida 16-176 mg L-1, etilacetata 4-78 mg L-1, propan1-ola 14-33 mg L-1, 2- metilpropan-1-ola 7-223 mg L-1, 2-metilbutan- 1-ola 5-97 mg L-1 i 3metilbutan-1-ola 21-408 mg L- 1. Koeficijenti korelacije bili su 0.938-0.999, a prosječna iskorištenja između 91 % i 103 %. Modifikacija metode u smislu jednostavne pripreme uzorka destilacijom doprinosi razvoju analitičkih postupaka u kontroli kvalitete vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA