Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1150463

Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina


Alpeza, Ivana; Bukovčan, Renata; Bosankić, Gordana; Hren, Krešimir; Kaštelanac Dragica
Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina // Zbornik sažetaka 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Opatija, Hrvatska, 2010. str. 262-263 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1150463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina
(Fermentation aroma and negative wine quality)

Autori
Alpeza, Ivana ; Bukovčan, Renata ; Bosankić, Gordana ; Hren, Krešimir ; Kaštelanac Dragica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / - , 2010, 262-263

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
fermentacijska aroma, senzorna kakvoša vina, plinska kromatografija
(fermentation bouquet, sensory quality, gas chromatography)

Sažetak
U mladim vinima, po završenoj vinifikaciji dominiraju mirisi hlapljivih spojeva, viših alkohola, aldehida i estera, koji nastaju tijekom alkoholnog vrenja (tzv „fermentacijska ili sekundarna aroma“. Ovi spojevi imaju i vaţnu ulogu u formiranju prave arome vina tijekom dozrijevanja („bouquet“). Vešina ovih spojeva intenzivnog je i oštrog mirisa, u prosjeţnim koncentracijama doprinose aromi vina, prvenstveno vošnim i cvjetnim nijansama, no, ovisno o drugim parametrima, mogu negativno utjecati na kakvošu vina. Cilj ovog istraţivanja bio je ispitati sadrţaj pojedinih fermentacijskih hlapivih spojeva u vinima koja su, u postupku dobivanja rješenja za promet, senzorno odbaţena zbog lošeg mirisa, prvenstveno zbog dominantnog agresivnog mirisa etil acetata. Analizirano je 45 uzoraka, razliţitog sortimenta i vinogradarskih podruţja, i sva vina bila su unutar jedne godine starosti. Metodom plinske kromatografije, u uzorcima su odreŤivani acetaldehid, kao vodeši aldehid vina, etil acetat, najvaţniji ester alkoholne fermetacije, te viši alkoholi 1-propanol, 2- metilpropanol, 2-metilbutanol i 3-metilbutanol. Analizirani spojevi bili su u velikom rasponu koncentracija: etilacetat od 31, 3 do 343, 4 mg/L, acetaldehid od 1, 5 do 536, 8 mg/L, viši alkoholi od 142, 8 do 479, 9 mg/L, od kojih je najzastupljeniji 3-metilbutanol od 94, 2 do 242, 7mg/L, zatim 2-metilpropanol od 19, 1 do 102, 8 mg/L, 2-metilbutanol od 18, 0 do 65, 4 mg/L, te 1-propanol od 11, 5 do 69, 0 mg/L). Dobivene vrijednosti u velikom broju uzoraka mogu se vezati uz deskriptivno definiranje mirisa kao negativnog i lošeg, pri senzornom ocjenjivanju vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Renata Leder (autor)

Avatar Url Ivana Alpeza (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Alpeza, Ivana; Bukovčan, Renata; Bosankić, Gordana; Hren, Krešimir; Kaštelanac Dragica
Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina // Zbornik sažetaka 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Opatija, Hrvatska, 2010. str. 262-263 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Alpeza, I., Bukovčan, R., Bosankić, G., Hren, K. & Kaštelanac Dragica (2010) Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvoće vina. U: Zbornik sažetaka 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Alpeza, Ivana and Bukov\v{c}an, Renata and Bosanki\'{c}, Gordana and Hren, Kre\v{s}imir}, year = {2010}, pages = {262-263}, keywords = {fermentacijska aroma, senzorna kakvo\v{s}a vina, plinska kromatografija}, title = {Odnos fermentacijskih aroma i negativne kakvo\'{c}e vina}, keyword = {fermentacijska aroma, senzorna kakvo\v{s}a vina, plinska kromatografija}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Alpeza, Ivana and Bukov\v{c}an, Renata and Bosanki\'{c}, Gordana and Hren, Kre\v{s}imir}, year = {2010}, pages = {262-263}, keywords = {fermentation bouquet, sensory quality, gas chromatography}, title = {Fermentation aroma and negative wine quality}, keyword = {fermentation bouquet, sensory quality, gas chromatography}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font