Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1150390

Postupci provedbe i opravdanost produženog tova svinja


Fotović, Mihael
Postupci provedbe i opravdanost produženog tova svinja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1150390 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postupci provedbe i opravdanost produženog tova svinja
(Procedures, implementation and justification of the extended pig's fattening)

Autori
Fotović, Mihael

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
27

Mentor
Škorput, Dubravko

Ključne riječi
svinje, produženi tov, prirast, konverzija, doprinos pokrića
(pigs, prolonged fattening, daily gain, conversion, gross margin)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je opisati značajke i proces produženog tova te produženog tova na otvorenom, prikazati hrvatske i strane autohtone pasmine pogodne za produženi tov, te dati pregled dostupnih rezultata iz literature. Također, opravdanost produženog tova svinja prikazana je kroz analizu doprinosa pokriću. Za razliku od konvencionalnog tova svinja (30-110 kg) koji traje u prosjeku 90 do 100 dana, produženi tov zahtjeva još dodatnih 60-90 dana tova ovisno o ciljnoj tjelesnoj masi za klanje (150-170 kg). Kod svinja u produženom tovu za 80-90 dana smanjen je dnevni prirast za više od 5%, a konverzija raste za više od 15%. Pasmine svinja koje se koriste u produženom tovu bolje iskorištavaju hranu i brže postignu veće tjelesne mase nakon konvencionalnog tova do 110 kg, te se najčešće koriste za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Hrvatske autohtone pasmine svinja pogodne za produženi tov su turopoljska svinja, crna slavonska svinja i banijska šara svinja, a od inozemnih pasmina iberijska svinja. Ekonomska opravdanost produženog tova svinja proizlazi iz činjenice da doprinos pokrića iznosi 634, 42 kn po tovljeniku, te uz postojeće uvjete i očekivanu cijenu, predložena proizvodnja može pokriti varijabilne troškove proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravko Škorput (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fotović, Mihael
Postupci provedbe i opravdanost produženog tova svinja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Fotović, M. (2020) 'Postupci provedbe i opravdanost produženog tova svinja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fotovi\'{c}, Mihael}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {svinje, produ\v{z}eni tov, prirast, konverzija, doprinos pokri\'{c}a}, title = {Postupci provedbe i opravdanost produ\v{z}enog tova svinja}, keyword = {svinje, produ\v{z}eni tov, prirast, konverzija, doprinos pokri\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fotovi\'{c}, Mihael}, year = {2020}, pages = {27}, keywords = {pigs, prolonged fattening, daily gain, conversion, gross margin}, title = {Procedures, implementation and justification of the extended pig's fattening}, keyword = {pigs, prolonged fattening, daily gain, conversion, gross margin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font