Pregled bibliografske jedinice broj: 1150311
Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti
Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti // Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Opatija, Hrvatska, 2015. str. 239-240 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1150311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje
hlapive kiselosti
(Comparison of the reference and the FT-IR method for
determination of volatile acidity)
Autori
STRELEC DUČAK, Andreja ; LEDER, Renata ; PETRIC, Ivana Vladimira ; VOŠTINIĆ, Dunja ; KUBANOVIĆ, Veronika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
/ - , 2015, 239-240
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
vino, FT-IR, referentna metoda, hlapiva kiselost
(wine, FT-IR, reference method, volatile acidity)
Sažetak
FT-IR tehnika (infracrvena spektroskopija s Fourier-ovom transformacijom) služi za brzu analizu vina, bez posebne pripreme uzorka ili korištenja organskih otapala. FT-IR metoda se zasniva na mjerenju količine svjetla u srednjem IR području koju apsorbiraju molekule uzorka koje sadrže kovalentne veze. Metoda je indirektna, podaci se prvo pretvaraju u matematički model (kemometrijska procedura), a onda tumače kao očekivani rezultat. Cilj ovog rada bio je usporediti rezultate hlapive kiselosti dobivene referentnom metodom – RM (izvor: OIV, destilacija vodenom parom i titracija) i FT-IR metodom u uzorcima mirnih vina. Prije mjerenja FT-IR-om uzorci vina su filtrirani radi odstranjivanja čestica onečišćenja i CO2. Rezultat dobiven FT-IR metodom predstavlja prosječnu vrijednost tri ponavljanja. Rezultati dobiveni RM i FT-IR metodama su unakrsno statistički analizirani. Definirani su minimum, maksimum, srednja vrijednost te standardna devijacija. Usporedba rezultata dobivenih RM i FT-IR metodama pokazuje visoku razinu linearnosti za istraživano područje u rasponu od 0, 20 do 0, 86 g L-1 hlapive kiselosti što dokazuje da je prethodna kalibracija sustava dobro provedena. Temeljem dobivenih rezultata dokazano je da je FT-IR metoda primjenjiva u rutinskoj analizi vina zbog sljedećih prednosti: brzina analize, jednostavno rukovanje, niski troškovi održavanja, te stoga što su u metodi primjeni principi zelene kemije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Profili:
Renata Leder
(autor)
Ivana Vladimira Petric
(autor)
Veronika Kubanović
(autor)
Andreja Strelec Dučak
(autor)