Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1150311

Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti


STRELEC DUČAK, Andreja; LEDER, Renata; PETRIC, Ivana Vladimira; VOŠTINIĆ, Dunja; KUBANOVIĆ, Veronika
Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti // Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Opatija, Hrvatska, 2015. str. 239-240 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1150311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti
(Comparison of the reference and the FT-IR method for determination of volatile acidity)

Autori
STRELEC DUČAK, Andreja ; LEDER, Renata ; PETRIC, Ivana Vladimira ; VOŠTINIĆ, Dunja ; KUBANOVIĆ, Veronika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma / - , 2015, 239-240

Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
vino, FT-IR, referentna metoda, hlapiva kiselost
(wine, FT-IR, reference method, volatile acidity)

Sažetak
FT-IR tehnika (infracrvena spektroskopija s Fourier-ovom transformacijom) služi za brzu analizu vina, bez posebne pripreme uzorka ili korištenja organskih otapala. FT-IR metoda se zasniva na mjerenju količine svjetla u srednjem IR području koju apsorbiraju molekule uzorka koje sadrže kovalentne veze. Metoda je indirektna, podaci se prvo pretvaraju u matematički model (kemometrijska procedura), a onda tumače kao očekivani rezultat. Cilj ovog rada bio je usporediti rezultate hlapive kiselosti dobivene referentnom metodom – RM (izvor: OIV, destilacija vodenom parom i titracija) i FT-IR metodom u uzorcima mirnih vina. Prije mjerenja FT-IR-om uzorci vina su filtrirani radi odstranjivanja čestica onečišćenja i CO2. Rezultat dobiven FT-IR metodom predstavlja prosječnu vrijednost tri ponavljanja. Rezultati dobiveni RM i FT-IR metodama su unakrsno statistički analizirani. Definirani su minimum, maksimum, srednja vrijednost te standardna devijacija. Usporedba rezultata dobivenih RM i FT-IR metodama pokazuje visoku razinu linearnosti za istraživano područje u rasponu od 0, 20 do 0, 86 g L-1 hlapive kiselosti što dokazuje da je prethodna kalibracija sustava dobro provedena. Temeljem dobivenih rezultata dokazano je da je FT-IR metoda primjenjiva u rutinskoj analizi vina zbog sljedećih prednosti: brzina analize, jednostavno rukovanje, niski troškovi održavanja, te stoga što su u metodi primjeni principi zelene kemije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

STRELEC DUČAK, Andreja; LEDER, Renata; PETRIC, Ivana Vladimira; VOŠTINIĆ, Dunja; KUBANOVIĆ, Veronika
Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti // Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Opatija, Hrvatska, 2015. str. 239-240 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
STRELEC DUČAK, A., LEDER, R., PETRIC, I., VOŠTINIĆ, D. & KUBANOVIĆ, V. (2015) Usporedba referentne i FT-IR metode za određivanje hlapive kiselosti. U: Zbornik sažetaka 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {STRELEC DU\v{C}AK, Andreja and LEDER, Renata and PETRIC, Ivana Vladimira and VO\v{S}TINI\'{C}, Dunja and KUBANOVI\'{C}, Veronika}, year = {2015}, pages = {239-240}, keywords = {vino, FT-IR, referentna metoda, hlapiva kiselost}, title = {Usporedba referentne i FT-IR metode za odre\djivanje hlapive kiselosti}, keyword = {vino, FT-IR, referentna metoda, hlapiva kiselost}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {STRELEC DU\v{C}AK, Andreja and LEDER, Renata and PETRIC, Ivana Vladimira and VO\v{S}TINI\'{C}, Dunja and KUBANOVI\'{C}, Veronika}, year = {2015}, pages = {239-240}, keywords = {wine, FT-IR, reference method, volatile acidity}, title = {Comparison of the reference and the FT-IR method for determination of volatile acidity}, keyword = {wine, FT-IR, reference method, volatile acidity}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font