Pregled bibliografske jedinice broj: 1150304
Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina
Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina // Zbornik sažetaka 52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Dubrovnik, Hrvatska, 2017. str. 248-249 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1150304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena referentnog materijala i pouzdanost
rezultata senzornog ocjenjivanja vina
(The use of reference material in the wine sensory
evaluation)
Autori
Majnarić, Franjo ; Petric, Ivana Vladimira ; Šimon, Silvio ; Leder, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
/ - , 2017, 248-249
Skup
52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
senzorno ocjenjivanje, vino, referentni materijal
(sensory evaluation, wine, reference material)
Sažetak
Senzornom analizom utvrđuje se kakvoća vina, sortna svojstva i sklad pojedinih sastojaka te je sastavni dio postupka za izdavanje Rješenja za stavljanje vina u promet u RH. Budući da kod senzornog ispitivanja čovjek predstavlja mjerni instrument, ova je metoda ispitivanja subjektivna te parametri senzorne procjene moraju biti standardizirani i kontrolirani. Ako je uzorak kod senzornog ocjenjivanja za bilo koje od svojstava (npr. bistroća, intenzitet i kvaliteta mirisa, itd.) ocijenjen negativno uz obrazloženje, automatski se odbacuje bez obzira na ostale ocjene. Poznati su kemijski spojevi, npr. etil acetat, acetaldehid i dr. koji u određenim koncentracijama vinu daju negativna svojstva i prepoznaju se kao mane ili bolesti vina. U području senzornog ocjenjivanja vina nije postojao certifi cirani referentni materijal primjenjiv u radu Komisije za organoleptičko ocjenjivanje vina, te je sukladno zahtjevima norme HRN ISO IC/EN17025 pripremljen interni referentni materijal (IRM). Cilj je rada bio prikazati postupak razvoja IRM-a. Ukoliko se u vino doda odgovarajuća koncentracija spoja, ono će biti prepoznato kao vino s manom. U ovome je radu prikazana primjena IRM-a tijekom 2016. godine, te potvrđivanje pouzdanosti metode senzornog ocjenjivanja vina. Na ovaj se način osigurava kontrola kvalitete rezultata senzornog ispitivanja, a prilikom rada Komisije za organoleptičko ocjenjivanje vina povećava pouzdanost rezultata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija