Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1150304

Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina


Majnarić, Franjo; Petric, Ivana Vladimira; Šimon, Silvio; Leder, Renata
Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina // Zbornik sažetaka 52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Dubrovnik, Hrvatska, 2017. str. 248-249 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1150304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina
(The use of reference material in the wine sensory evaluation)

Autori
Majnarić, Franjo ; Petric, Ivana Vladimira ; Šimon, Silvio ; Leder, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA / - , 2017, 248-249

Skup
52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
senzorno ocjenjivanje, vino, referentni materijal
(sensory evaluation, wine, reference material)

Sažetak
Senzornom analizom utvrđuje se kakvoća vina, sortna svojstva i sklad pojedinih sastojaka te je sastavni dio postupka za izdavanje Rješenja za stavljanje vina u promet u RH. Budući da kod senzornog ispitivanja čovjek predstavlja mjerni instrument, ova je metoda ispitivanja subjektivna te parametri senzorne procjene moraju biti standardizirani i kontrolirani. Ako je uzorak kod senzornog ocjenjivanja za bilo koje od svojstava (npr. bistroća, intenzitet i kvaliteta mirisa, itd.) ocijenjen negativno uz obrazloženje, automatski se odbacuje bez obzira na ostale ocjene. Poznati su kemijski spojevi, npr. etil acetat, acetaldehid i dr. koji u određenim koncentracijama vinu daju negativna svojstva i prepoznaju se kao mane ili bolesti vina. U području senzornog ocjenjivanja vina nije postojao certifi cirani referentni materijal primjenjiv u radu Komisije za organoleptičko ocjenjivanje vina, te je sukladno zahtjevima norme HRN ISO IC/EN17025 pripremljen interni referentni materijal (IRM). Cilj je rada bio prikazati postupak razvoja IRM-a. Ukoliko se u vino doda odgovarajuća koncentracija spoja, ono će biti prepoznato kao vino s manom. U ovome je radu prikazana primjena IRM-a tijekom 2016. godine, te potvrđivanje pouzdanosti metode senzornog ocjenjivanja vina. Na ovaj se način osigurava kontrola kvalitete rezultata senzornog ispitivanja, a prilikom rada Komisije za organoleptičko ocjenjivanje vina povećava pouzdanost rezultata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Silvio Šimon (autor)

Avatar Url Renata Leder (autor)

Avatar Url Ivana Vladimira Petric (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Majnarić, Franjo; Petric, Ivana Vladimira; Šimon, Silvio; Leder, Renata
Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina // Zbornik sažetaka 52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Dubrovnik, Hrvatska, 2017. str. 248-249 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
Majnarić, F., Petric, I., Šimon, S. & Leder, R. (2017) Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina. U: Zbornik sažetaka 52. HRVATSKI I 12. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA.
@article{article, author = {Majnari\'{c}, Franjo and Petric, Ivana Vladimira and \v{S}imon, Silvio and Leder, Renata}, year = {2017}, pages = {248-249}, keywords = {senzorno ocjenjivanje, vino, referentni materijal}, title = {Primjena referentnog materijala i pouzdanost rezultata senzornog ocjenjivanja vina}, keyword = {senzorno ocjenjivanje, vino, referentni materijal}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Majnari\'{c}, Franjo and Petric, Ivana Vladimira and \v{S}imon, Silvio and Leder, Renata}, year = {2017}, pages = {248-249}, keywords = {sensory evaluation, wine, reference material}, title = {The use of reference material in the wine sensory evaluation}, keyword = {sensory evaluation, wine, reference material}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font