Pregled bibliografske jedinice broj: 1150029
Karakteristike potrošnje fermentiranih i „low fat“ mliječnih proizvoda kod mlade populacije
Karakteristike potrošnje fermentiranih i „low fat“ mliječnih proizvoda kod mlade populacije // Zbornik radova 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma / Razman, V. ; Antunović, Z. (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 241-245 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1150029 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike potrošnje fermentiranih i „low fat“
mliječnih proizvoda kod mlade populacije
(Characteristics of fermented and low-fat dairy
products consumption among young population)
Autori
Kristić, Jelena ; Sudarić, Tihana ; Gvozdanović, Kristina ; Živoder, Dubravka ; Crnčan, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 56. hrvatskog i 16. međunarodnog simpozija agronoma
/ Razman, V. ; Antunović, Z. - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 241-245
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fermentirani mliječni proizvodi ; „low fat“ mliječni proizvodi ; potrošnja ; mlada populacija
(fermented dairy products ; low fat dairy products ; consumption ; young population)
Sažetak
Kako bi se utvrdile karakteristike potrošnje fermentiranih i „low fat“ proizvoda, provedeno je anketno istraživanje na uzorku od 1.157 ispitanika koji spadaju u segment mlade populacije (18 - 25 godina). Rezultati su pokazali kako velik broj ispitanika (89 %) konzumira fermentirane mliječne proizvode. Žene ih u većoj mjeri (p < 0, 01) i češće (p < 0, 01) konzumiraju u odnosu na muške ispitanike. Najveća potrošnja je ostvarena u kategoriji ispitanika s najvećim mjesečnim prihodom kućanstva. Nešto manje od polovice ispitanika (49, 5 %) konzumira „low fat“ mliječne proizvode. Ponovno su ženski ispitanici ti koji više konzumiraju (p < 0, 01) ovu vrstu mliječnih proizvoda u odnosu na muške ispitanike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Jelena Kristić
(autor)
Ana Crnčan
(autor)
Tihana Sudarić
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)