Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1149935

Utjecaj dubine obrade informacija na uspješnost pamćenja


Polak, Nikica
Utjecaj dubine obrade informacija na uspješnost pamćenja, 2021., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1149935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dubine obrade informacija na uspješnost pamćenja
(Effects of Levels of Processing on Memory Performance)

Autori
Polak, Nikica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
12.10

Godina
2021

Stranica
58

Mentor
Knežević, Martina

Ključne riječi
Dubina obrade informacija, pamćenje, perceptivna obrada, semantička obrada, ličnost
(Levels of processing, memory, perceptual level, semantic level, personality)

Sažetak
Craik i Lockhart još su 70-ih godina prošlog stoljeća predložili model dubine obrade informacija. Radi se o kontinuumu obrade informacija u kojem plitka obrada podrazumijeva analizu fizičkih ili senzornih obilježja, dublja razina obuhvaća prepoznavanje oblika i objekata, a najdublja uključuje tumačenje i davanje značenja. Iako je dubina obrade informacije važna za njezino upamćivanje, vjerojatnost zadržavanja određuje i stvaranje asocijacija između svojstava onih čestica koje se nastoje zapamtiti. Osim dubine obrade informacija, na pamćenje mogu utjecati i individualne osobine, među kojima se ističu osobine ličnosti koje objašnjavaju dosljedne obrasce osjećaja, razmišljanja i ponašanja pojedinca. Stoga je cilj ovog diplomskog rada bio ispitati utjecaj dubine obrade informacija na postotak točnih odgovora, vrijeme reakcije i dosjećanje. Dodatni je cilj bio provjeriti prediktorski doprinos osobina ličnosti (neuroticizma, psihoticizma i ekstraverzije) uspješnosti dosjećanja. U istraživanju je sudjelovalo 90 sudionika, koji su ispunjavali Kognitivni neverbalni test, Peabody slikovni test rječnika i Eysenckov upitnik ličnosti te rješavali računalni zadatak kategorizacije riječi koji se sastojao od perceptivnog i semantičkog uvjeta. Nakon zadatka bili su zamoljeni, bez prethodne najave, da se dosjete što je više moguće riječi koje su vidjeli u zadatku. Rezultati su pokazali kako su sudionici postigli više točnih odgovora u perceptivnom nego u semantičkom uvjetu. S obzirom na vrijeme reakcije, sudionicima je trebalo značajno više vremena za odgovor na podražaje u semantičkom u odnosu na perceptivni uvjet. Također, sudionici su se dosjetili više riječi iz semantičkog naspram perceptivnog uvjeta. Od osobina ličnosti jedino se psihoticizam pokazao značajnom prediktorskom varijablom za dosjećanje u perceptivnom uvjetu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Knežević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Polak, Nikica
Utjecaj dubine obrade informacija na uspješnost pamćenja, 2021., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Polak, N. (2021) 'Utjecaj dubine obrade informacija na uspješnost pamćenja', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Polak, Nikica}, year = {2021}, pages = {58}, keywords = {Dubina obrade informacija, pam\'{c}enje, perceptivna obrada, semanti\v{c}ka obrada, li\v{c}nost}, title = {Utjecaj dubine obrade informacija na uspje\v{s}nost pam\'{c}enja}, keyword = {Dubina obrade informacija, pam\'{c}enje, perceptivna obrada, semanti\v{c}ka obrada, li\v{c}nost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Polak, Nikica}, year = {2021}, pages = {58}, keywords = {Levels of processing, memory, perceptual level, semantic level, personality}, title = {Effects of Levels of Processing on Memory Performance}, keyword = {Levels of processing, memory, perceptual level, semantic level, personality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font