Pregled bibliografske jedinice broj: 1149794
Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja
Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1149794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja
(Influence of assortment on physical properties of grain and harvest residues of barley for storage)
Autori
Pokas, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
39
Mentor
Krička, Tajana
Ključne riječi
ječam, biomasa, sortiment
(barley, biomass, assortment)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj starijeg (Rex i Lord) i novijeg sortimenta (Barun i Panonac) ječma na fizikalna svojstva zrna i biomase ječma za potrebe skladištenja. Istraživanje je provedeno na površinama Poljoprivrednog instituta u Osijeku. Uzorkovanje biomase bilo je provedeno na 1m² u tri ponavljanja za svaku sortu. Istraživanjem je obuhvaćeno (I) brojanje stabljika na 1 m², (II) mjerenje duljine stabljike, klasa i dimenzije zrna, (III) vaganja mase (klasa, slame, zrna, pljeve, masa 1000 zrna), (IV) mjerenje volumena (V)izračun sferičnosti te (VI) određivanje sadržaja vlage u zrnu i biomasi. U rezultatima je prikazano kako novije sorte ječma u prosjeku imaju više biljaka na m² za 40.59 %. Novije sorte imaju veću prosječnu masu klasa, slame i zrna, također imaju veći postotak sferičnosti. Novije sorte imaju nešto veći postotak sferičnosti. U temeljnim parametrima kao što su masa slame i masa zrna vidljivo je kako je noviji sortiment ostvaruje veće prinose na m².
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tajana Krička
(mentor)