Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1149794

Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja


Pokas, Dario
Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1149794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja
(Influence of assortment on physical properties of grain and harvest residues of barley for storage)

Autori
Pokas, Dario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2021

Stranica
39

Mentor
Krička, Tajana

Ključne riječi
ječam, biomasa, sortiment
(barley, biomass, assortment)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj starijeg (Rex i Lord) i novijeg sortimenta (Barun i Panonac) ječma na fizikalna svojstva zrna i biomase ječma za potrebe skladištenja. Istraživanje je provedeno na površinama Poljoprivrednog instituta u Osijeku. Uzorkovanje biomase bilo je provedeno na 1m² u tri ponavljanja za svaku sortu. Istraživanjem je obuhvaćeno (I) brojanje stabljika na 1 m², (II) mjerenje duljine stabljike, klasa i dimenzije zrna, (III) vaganja mase (klasa, slame, zrna, pljeve, masa 1000 zrna), (IV) mjerenje volumena (V)izračun sferičnosti te (VI) određivanje sadržaja vlage u zrnu i biomasi. U rezultatima je prikazano kako novije sorte ječma u prosjeku imaju više biljaka na m² za 40.59 %. Novije sorte imaju veću prosječnu masu klasa, slame i zrna, također imaju veći postotak sferičnosti. Novije sorte imaju nešto veći postotak sferičnosti. U temeljnim parametrima kao što su masa slame i masa zrna vidljivo je kako je noviji sortiment ostvaruje veće prinose na m².

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pokas, Dario
Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pokas, D. (2021) 'Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i žetvenih ostataka ječma za potrebe skladištenja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pokas, Dario}, year = {2021}, pages = {39}, keywords = {je\v{c}am, biomasa, sortiment}, title = {Utjecaj sortimenta na fizikalna svojstva zrna i \v{z}etvenih ostataka je\v{c}ma za potrebe skladi\v{s}tenja}, keyword = {je\v{c}am, biomasa, sortiment}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pokas, Dario}, year = {2021}, pages = {39}, keywords = {barley, biomass, assortment}, title = {Influence of assortment on physical properties of grain and harvest residues of barley for storage}, keyword = {barley, biomass, assortment}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font