Pregled bibliografske jedinice broj: 1149654
Komparativna analiza antidijabetičkog i antiupalnog djelovanja ekstrakata cvjetnih pupova vrsta porodice Rosaceae
Komparativna analiza antidijabetičkog i antiupalnog djelovanja ekstrakata cvjetnih pupova vrsta porodice Rosaceae // 6. Simpozij studenata bioloških usmjerenja (SiSB6) - Knjiga sažetaka / Stermšek, Sara ; Kosier, Andrea (ur.).
Zagreb, 2021. str. 80-81 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1149654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komparativna analiza antidijabetičkog i antiupalnog djelovanja ekstrakata cvjetnih pupova vrsta porodice Rosaceae
(Comparative analysis of antidiabetic and anti-inflammatory activity of Rosaceae flowering bud extracts)
Autori
Davosir, Dino ; Šola, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
6. Simpozij studenata bioloških usmjerenja (SiSB6) - Knjiga sažetaka
/ Stermšek, Sara ; Kosier, Andrea - Zagreb, 2021, 80-81
Skup
6. simpozij studenata bioloških usmjerenja (SiSB 2021)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.05.2021. - 23.05.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
5-lipoksigenaza ; α-amilaza ; α-glukozidaza ; Chaenomeles ; Malus ; Prunus
(5-lipoxygenase ; α-amylase ; α-glucosidase ; Chaenomeles ; Malus ; Prunus)
Sažetak
Cvjetni pupovi i mladi cvatovi, kao mlado tkivo s visokom stopom diobe, iznimno je metabolički aktivno. Cvjetni pupovi svojti porodice Rosaceae sadrže visoku koncentraciju različitih specijaliziranih metabolita, međutim njihovi biološki učinci i potencijalna primjena u prehrambenoj ili farmaceutskoj industriji dosad su zanemareni. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi antidijabetički i antiupalni potencijal ekstrakata cvjetnih pupova odabranih svojti rodova Prunus, Malus i Chaenomeles. Spektrofotometrijskim analizama utvrđeno je inhibitorno djelovanje etanolnih ekstrakata odabranih cvjetnih pupova na aktivnost enzima α-amilaze, α-glukozidaze i 5-lipoksigenaze u uvjetima in vitro. Enzimi α-amilaza i α-glukozidaza sudjeluju u hidrolizi ugljikohidrata i povezani su s hiperglikemijom, a enzim 5-lipoksigenaza odgovoran je za sintezu proupalnih lipidnih spojeva. Utvrđena je visoka sposobnost inhibicije α-amilaze ekstraktima svojti C. japonica i P. serrulata Kiku-shidare-sakura slična onoj standardnog inhibitora, maltoze, jednake koncentracije. Također, ekstrakt vrste C. japonica pokazao je najveću sposobnost inhibicije 5-lipoksigenaze i, uz ekstrakt vrste M. floribunda, najveću sposobnost inhibicije α-glukozidaze, međutim postotak inhibicije bio je manji nego pri primjeni standardnih inhibitora. Rezultati ukazuju na velik potencijal primjene ekstrakata cvjetnih pupova i mladih cvatova svojti porodice Rosaceae, primarno C. japonica, P. serrulata Kiku-shidare-sakura i M. floribunda, kao izvora potentnih inhibitora enzima povezanih s dijabetesom i upalnim procesima te su potrebna daljnja in vitro i in vivo istraživanja mehanizama opaženih učinaka, kao i istraživanja njihove potencijalne primjene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb