Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1149606

Utjecaj poplave i suše na fitokemijski sastav i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt)


Stić, Petra
Utjecaj poplave i suše na fitokemijski sastav i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt), 2020., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1149606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj poplave i suše na fitokemijski sastav i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt)
(Impact of flood and drought on phytochemical composition and antioxidant capacity of Chinese cabbage (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt))

Autori
Stić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.05

Godina
2020

Stranica
80

Mentor
Šola, Ivana

Ključne riječi
klimatske promjene ; kupusnjače ; biljni metaboliti ; flavonoidi ; fenolne kiseline ; vitamin C ; tanini ; šećeri ; HPLC ; spektrofotometrija
(climate change ; Brassicaceae ; plant metabolites ; flavonoids, phenolic acids ; vitamin C ; tannins ; sugars ; HPLC, ; spectrophotometry)

Sažetak
Pojava ekstremnih uvjeta okoliša, kao što su poplave i suše, sve je češća. Biljke se okolišu prilagođavaju promjenama kemijskog sastava. Varijacije kemijskog sastava mogle bi imati značajan utjecaj na nutritivnu vrijednost biljaka, što je posebno važno kod prehrambenih vrsta, uključujući kupusnjače. S obzirom da je pekinški kupus sve zastupljeniji u prehrani, a podataka o njegovom metaboličkom odgovoru na sušu i poplavu nema, cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti utjecaj simuliranih uvjeta suše i poplave na sadržaj fenolnih spojeva, šećera i fotosintetskih pigmenata, te antioksidacijski kapacitet ove vrste. Spektrofotometrijski je određen udio ukupnih fenola, flavonoida, hidroksicimetnih kiselina, flavonola, tanina, proantocijanidina, antocijana, topivih šećera te fotosintetskih pigmenata (klorofila a i b, karotenoida). Metodom tekućinske kromatografije visoke moći razlučivanja razdvojeni su, identificirani i kvantificirani kempferol, kvercetin, ferulična, sinapinska i L-askorbinska kiselina. Antioksidacijski kapacitet određen je metodama ABTS, DPPH, FRAP i metodom moći reduciranja. Poplava je uzrokovala povećanje koncentracije ferulične i sinapinske kiseline, kvercetina i kempferola, kao i antioksidacijskog kapaciteta određenog metodom ABTS, međutim smanjenje udjela fotosintetskih pigmenata u kineskom kupusu. Suša je uzrokovala povećanje koncentracije L-askorbinske kiseline. I suša i poplava povećale su udio šećera, a smanjile udio ukupnih tanina u pekinškom kupusu. Ostale mjerene parametre suša i poplava nisu značajno promijenile.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Šola (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stić, Petra
Utjecaj poplave i suše na fitokemijski sastav i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt), 2020., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Stić, P. (2020) 'Utjecaj poplave i suše na fitokemijski sastav i antioksidacijski kapacitet pekinškog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt)', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sti\'{c}, Petra}, year = {2020}, pages = {80}, keywords = {klimatske promjene, kupusnja\v{c}e, biljni metaboliti, flavonoidi, fenolne kiseline, vitamin C, tanini, \v{s}e\'{c}eri, HPLC, spektrofotometrija}, title = {Utjecaj poplave i su\v{s}e na fitokemijski sastav i antioksidacijski kapacitet pekin\v{s}kog kupusa (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt)}, keyword = {klimatske promjene, kupusnja\v{c}e, biljni metaboliti, flavonoidi, fenolne kiseline, vitamin C, tanini, \v{s}e\'{c}eri, HPLC, spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sti\'{c}, Petra}, year = {2020}, pages = {80}, keywords = {climate change, Brassicaceae, plant metabolites, flavonoids, phenolic acids, vitamin C, tannins, sugars, HPLC,, spectrophotometry}, title = {Impact of flood and drought on phytochemical composition and antioxidant capacity of Chinese cabbage (Brassica rapa L. subsp. pekinensis (Lour.) Hanelt)}, keyword = {climate change, Brassicaceae, plant metabolites, flavonoids, phenolic acids, vitamin C, tannins, sugars, HPLC,, spectrophotometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font