Pregled bibliografske jedinice broj: 1149501
Gastronomija i održivi turizam
Gastronomija i održivi turizam // Proceedings of the 3rd International Scientific and Professional Conference The Challenges of Today: „Sustainable coastal and maritime tourism“ / Cavrić, Branko ; Rimac, Tomislav ; Zlatović, Dragan (ur.).
Šibenik: Veleučilište u Šibeniku, 2017. str. 384-390 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1149501 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gastronomija i održivi turizam
(Gastronomy and sustainable development)
Autori
Nimac, Nikola ; Gaćina, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Proceedings of the 3rd International Scientific and Professional Conference The Challenges of Today: „Sustainable coastal and maritime tourism“
/ Cavrić, Branko ; Rimac, Tomislav ; Zlatović, Dragan - Šibenik : Veleučilište u Šibeniku, 2017, 384-390
Skup
3rd International Scientific and Professional Conference The Challenges of Today: „Sustainable coastal and maritime tourism“
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 12.10.2017. - 14.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
gastronomija, restoraterstvo, sektor hrane i pića, održivi turizam.
(gastronomy, restaurant, food and beverage sector, sustainable development)
Sažetak
Temeljni ciljevi gastronomije jesu prezentirati suvremenu organizaciju odjela hrane i pića, te razvijati sposobnost ugostiteljske komunikacije i ponašanja u radnim operacijama. Prezentacija aktualnih trendova u gastronomiji i restoraterstvu predstavljaju jedan od uvjeta za uspješno oblikovanja cjelovite gastronomske ponude u odjelu hrane i pića, i sam razvoj turizma uopće. Održivi razvoj od iznimne je važnosti za turizam, ali i za cjelokupnu zajednicu. On predstavlja brigu za okoliš, gospodarstvo i društvo, gastronomiju i restoraterstvo tako da se što učinkovitije troše prirodni resursi. U posljednjih nekoliko godina čovjek sve više postaje svjestan činjenice da treba živjeti zdravo i ekološki razmišljati. Takav način življenja prenosi se i na turizam, pa se tako sve više cijene destinacije koje brinu o održivom razvoju. Održivi turizam u današnje je vrijeme odrednica koja je bitna za općeniti razvoj turizma i poboljšanje gospodarskog razvoja. U kontekstu održivosti turizma, gastronomija može imati značajan utjecaj na njegovo poboljšanje. Kako bi turizam bio održiv u takav razvoj trebaju biti uključeni gotovo svi sudionici, od lokalne zajednice, stanovništva, turista, pa do turističkih posrednika i agencija koje dovode turiste
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti)