Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1149466

Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa 'Syrah'


Patljak, Mićo
Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa 'Syrah', 2021., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1149466 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa 'Syrah'
(The possibility of production of wine distillate from grapevine varieties ‘Syrah’)

Autori
Patljak, Mićo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2021

Stranica
49

Mentor
Lončarić Ante ; Miličević, Borislav

Ključne riječi
destilacija ; 'Syrah' ; vino ; aromatski profil ; vinjak
(distillation ; ‘Syrah’ ; wine ; aromatic profile ; brandy)

Sažetak
Poželjne sorte grožđa za proizvodnju vinjaka su one koje mogu dati destilate ugodne i blage arome. Karakteristike sorti za dobivanje navedene arome su visoka ukupna kiselost, nizak pH i relativno nizak sadržaj šećera u moštu. Kao primjer takvih sorata najbolje je navesti sorte grožđa za proizvodnju Cognac-a, a to su Ugni Blanc, Colombard i Folle Blanche. Sorta grožđa 'Syrah' se posljednjih godina izraženije sadi kao takozvana „sorta koja oplemenjuje“. Vina dobivena od ove sorte su dubokih boja, izraženog mirisa i začinskih tonova. Cilj ovog rada je evaluacija fizikalno-kemijskih karakteristika mošta, vina, vinskog destilata i dozrjelog vinskog destilata odnosno vinjaka od sorte grožđa 'Syrah' kako bi se mogla procijeniti mogućnost korištenja navedene sorte za proizvodnju vinjaka. Berba i alkoholna fermentacija su provedene u Vinogorju Kutjevo, položaju Park prirode Papuk u vinogradu Veleučilišta Požega, a destilacija u laboratoriju Katedre za tehnologiju ugljikohidrata Prehrambeno tehnološkog fakulteta Osijek u 2020. godini. Provedene su analize kemijskog sastava mošta, vina, analiza kemijskog sastava srednjeg toka sirovih destilata i određeni hlapivi spojevi metodom plinske kromatografije svih frakcija obje destilacije. Određen je i aromatski profil sorte grožđa 'Syrah', dobivenog vina i destilata, a praćeno je i dozrijevanje destilata izuzimanjem destilata svakih mjesec dana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Borislav Miličević (mentor)

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Patljak, Mićo
Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa 'Syrah', 2021., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Patljak, M. (2021) 'Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa 'Syrah'', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Patljak, Mi\'{c}o}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {destilacija, 'Syrah', vino, aromatski profil, vinjak}, title = {Mogu\'{c}nost proizvodnje vinskog destilata od sorte gro\v{z}\dja 'Syrah'}, keyword = {destilacija, 'Syrah', vino, aromatski profil, vinjak}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Patljak, Mi\'{c}o}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {distillation, ‘Syrah’, wine, aromatic profile, brandy}, title = {The possibility of production of wine distillate from grapevine varieties ‘Syrah’}, keyword = {distillation, ‘Syrah’, wine, aromatic profile, brandy}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font