Pregled bibliografske jedinice broj: 1149466
Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa 'Syrah'
Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa 'Syrah', 2021., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1149466 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte
grožđa 'Syrah'
(The possibility of production of wine distillate
from grapevine varieties ‘Syrah’)
Autori
Patljak, Mićo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
49
Mentor
Lončarić Ante ; Miličević, Borislav
Ključne riječi
destilacija ; 'Syrah' ; vino ; aromatski profil ; vinjak
(distillation ; ‘Syrah’ ; wine ; aromatic profile ; brandy)
Sažetak
Poželjne sorte grožđa za proizvodnju vinjaka su one koje mogu dati destilate ugodne i blage arome. Karakteristike sorti za dobivanje navedene arome su visoka ukupna kiselost, nizak pH i relativno nizak sadržaj šećera u moštu. Kao primjer takvih sorata najbolje je navesti sorte grožđa za proizvodnju Cognac-a, a to su Ugni Blanc, Colombard i Folle Blanche. Sorta grožđa 'Syrah' se posljednjih godina izraženije sadi kao takozvana „sorta koja oplemenjuje“. Vina dobivena od ove sorte su dubokih boja, izraženog mirisa i začinskih tonova. Cilj ovog rada je evaluacija fizikalno-kemijskih karakteristika mošta, vina, vinskog destilata i dozrjelog vinskog destilata odnosno vinjaka od sorte grožđa 'Syrah' kako bi se mogla procijeniti mogućnost korištenja navedene sorte za proizvodnju vinjaka. Berba i alkoholna fermentacija su provedene u Vinogorju Kutjevo, položaju Park prirode Papuk u vinogradu Veleučilišta Požega, a destilacija u laboratoriju Katedre za tehnologiju ugljikohidrata Prehrambeno tehnološkog fakulteta Osijek u 2020. godini. Provedene su analize kemijskog sastava mošta, vina, analiza kemijskog sastava srednjeg toka sirovih destilata i određeni hlapivi spojevi metodom plinske kromatografije svih frakcija obje destilacije. Određen je i aromatski profil sorte grožđa 'Syrah', dobivenog vina i destilata, a praćeno je i dozrijevanje destilata izuzimanjem destilata svakih mjesec dana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek