Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1149463

Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa cabernet sauvignon


Blažević, Ante
Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa cabernet sauvignon, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1149463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa cabernet sauvignon
(The Possibility for the Production of Wine Distillate from the Grapevine Variety Cabernet Sauvignon)

Autori
Blažević, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.07

Godina
2021

Stranica
49

Mentor
Lončarić Ante ; Miličević, Borislav

Ključne riječi
destilacija ; cabernet sauvignon ; vino ; aromatski profil ; vinjak
(distillation ; cabernet sauvignon ; wine ; aromatic profile ; brandy)

Sažetak
Za proizvodnju vinskih destilata prednost se daje bijelim sortama grožđa s određenim karakteristikama kao što su ukupna kiselost, nizak pH i relativno nizak sadržaj šećera u moštu. Za proizvodnju kvalitetnih vinskih destilata u Hrvatskoj mogu se koristiti sorte grožđa kraljevina (Imbrina), graševina, šipon (Moslavac), zeleni silvanac, i dr. Međutim, u određenim godinama, a ovisno i o području navedene karakteristike se mogu pronaći i u drugim potencijalno prikladnim sortama. Cilj ovog rada je evaluacija fizikalno-kemijskih karakteristika mošta, vina, vinskog destilata i dozrjelog vinskog destilata, odnosno vinjaka od sorte grožđa cabernet sauvignon kako bi se mogla procijeniti mogućnost korištenja navedene sorte grožđa za proizvodnju vinjaka. Berba i alkoholna fermentacija se provela u Vinogorju Kutjevo, položaju Park prirode Papuk u vinogradu Veleučilišta Požega, a destilacija u laboratoriju Zavoda za tehnologiju ugljikohidrata Prehrambeno tehnološkog fakulteta Osijek u 2020. godini. Provela se analiza kemijskog sastava mošta, vina, analiza kemijskog sastava srednjeg toka sirovih destilata i odrediti hlapivi spojevi metodom plinske kromatografije svih frakcija obje destilacije. Također se odredio i aromatski profil sorte grožđa cabernet sauvignon, dobivenog vina i destilata, a i pratilo dozrijevanje destilata izuzimanjem destilata svakih mjesec dana. Obzirom na količinu ispitane sirovine i uvjete vinifikacije, destilacije i dozrijevanja, rezultati vinskog destilata sorte grožđa cabernet sauvignon pokazali su velik potencijal za proizvodnju vinskih destilata odnosno vinjaka, te postoji mogućnost prilagodbe uvjeta i parametara rada koji bi usavršili finalni proizvod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Borislav Miličević (mentor)

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Blažević, Ante
Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa cabernet sauvignon, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Blažević, A. (2021) 'Mogućnost proizvodnje vinskog destilata od sorte grožđa cabernet sauvignon', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}evi\'{c}, Ante}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {destilacija, cabernet sauvignon, vino, aromatski profil, vinjak}, title = {Mogu\'{c}nost proizvodnje vinskog destilata od sorte gro\v{z}\dja cabernet sauvignon}, keyword = {destilacija, cabernet sauvignon, vino, aromatski profil, vinjak}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}evi\'{c}, Ante}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {distillation, cabernet sauvignon, wine, aromatic profile, brandy}, title = {The Possibility for the Production of Wine Distillate from the Grapevine Variety Cabernet Sauvignon}, keyword = {distillation, cabernet sauvignon, wine, aromatic profile, brandy}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font