Pregled bibliografske jedinice broj: 1149424
Dorada cvatova lavande u svrhu dobivanja eteričnog ulja
Dorada cvatova lavande u svrhu dobivanja eteričnog ulja, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1149424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dorada cvatova lavande u svrhu dobivanja eteričnog
ulja
(Processing lavender flowers with intention of
getting essential oil)
Autori
Premužak, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
43
Mentor
Matin, Ana
Neposredni voditelj
Grubor, Mateja
Ključne riječi
lavanda, cvijet, sušenje, destilacija, eterično ulje
(lavander, flower, drying, distillation, essential oils)
Sažetak
U ovom radu za potrebe istraživanja korišteni su cvjetovi vrste Lavandula angustifolia Hidcote i cvjetovi vrste Lavandula x hybrida Budrovka. Cvjetovi lavande i lavandina sušeni su postupkom dehidracije na trima različitim temperaturama: 40 °C, 50 °C i 60 °C. Tijekom procesa sušenja mjerena je brzina otpuštanja vode iz cvjetova lavande i cvjetova lavandina. Najbrže sušenje postiglo se pri temperaturi od 60 °C. Na svježim i termički dorađenim cvjetovima lavande i lavandina određen je sadržaj vode, pepela i masti. Metodom destilacije vodenom parom određivao se sadržaj eteričnog ulja i hidrolata u svježim cvjetovima lavande i lavandina. Na kraju se na termički dorađenoj stabljici i listu lavande i lavandina utvrđivala energetska vrijednost. Rezultati istraživanja pokazala su kako se porastom temperature smanjuje udio ulja u cvjetovima lavande i cvjetovima lavandina u odnosu na svježi uzorak. Veću početnu vlagu imali su cvjetovi lavandina (58, 93 %), dok su cvjetovi lavande imali manju početnu vlagu (67, 36 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb